Címlap Hírek Több mint 800...

Több mint 800 milliót kapott egy pécsi alapítvány Sorostól – De hogyan tovább?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban az egyik legtöbb pénzt a pécsi Emberség Erejével Alapítvány kapta az OSF-től.

2017 és 2021 között

több mint 2,3 millió dollárt, vagyis több mint 800 millió forintot kapott a Soros György fémjelezte Nyílt Társadalom Alapítványoktól (OSF) a pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA).

Ezt Soros szervezete, az OSF közölte honlapján – mégpedig egy hosszú listában a többi, száznál is több magyarországi támogatott szervezetet is feltűntetve.

Az Átlátszó összeszedte a 30 legtöbb támogatást behúzó hazai civil szervezetet, amelyek között az előkelő harmadik helyen áll a pécsi alapítvány, bőven előzve országosan is ismert médiumokat, vagy szervezeteket, mint például a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Political Capital, vagy az oknyomozó Direkt36.

Forrás: Átlátszó

Az OSF elárulta, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok

2016 óta összesen legalább 28,5 millió dollárral (tíz milliárd forint) támogatott Magyarországon legalább 150 különböző szervezetet.

A támogatási tevékenységet nézve kiderül, hogy a legnagyobb számú szervezetet – épp választási évben – 2018-ban támogatták, összesen 82-t, amelyre közel 4 millió dollárt (1,5 milliárd forint) fordítottak. A későbbi években a támogatott szervezetek száma ugyan csökkent: 2019-ben 55, 2020-ban 57, majd 2021-ben mindössze 31 szervezet részesült támogatásban; de fontos megjegyezni azonban, hogy ezeket a kisebb számú szervezeteket összességében nagyobb összeggel támogatták. Például 2020-ban közel 7 millió dollárt (2,5 milliárd forint), míg 2021-ben több mint 4,5 millió dollárt fordítottak rájuk – írja az Átlátszó.

A feltöltött adatok alapján az elmúlt években a Nyílt Társadalom Alapítványok Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta a legtöbb pénzzel, 2020-ban több mint 3 millió dollárral (1 milliárd forint), a pécsiek a harmadik legtöbb pénzt kapták Soroséktól.

Augusztus 14-én derült ki, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) szinte teljesen kivonul az Európai Unióból - de legalábbis jelentősen átszervezik az európai tevékenységet. A szervezet közleményében azt állítja, hogy a vezetőség „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Az OSF indoklása szerint az európai uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket szánnak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség terén végzett tevékenységekre, melyek az OSF-nek szintén aktív területei. A szervezet közölte: a jövőben Európára csak „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. Az OSF kitért arra is, hogy a szervezeti átalakítás legalább 40 százalékos leépítéssel jár majd az OSF apparátusában, a helyi szabályokat betartva.

A pécsi Emberség Erejével Alapítvány reagált az OSF kivonulásának hírére, fájlalták az OSF szakembereinek távozását – írtuk meg.

Az EEA vezetője (baloldalt, sötétkék ingben) és munkatársa egyeztet a pécsi polgármesterrel és a DK politikusaival, Zag Gábor alpolgármesterrel és Kunszt Mártával. / Forrás: Péterffy Attila közösségi oldala

A pécsi polgármesterrel együttműködő, vagy éppen az amerikai nagykövettel egyeztető EEA vezetőit „szélsőliberálisként” emlegetik Pécsett, közismerten kormányellenesnek – nem csak kormánykritikusnak – is, és ebből nem is csinálnak titkot, ennek rendre hangot is adnak a nyilvánosságban számtalan különféle formában.

(Borítóképünk forrása: EEA közösségi oldala)