Címlap Közélet Fájlalja a So...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem érte nagy meglepetésként az érintett civil szervezeteket, hogy a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok átszervezik tevékenységüket, és ezzel együtt a tervek szerint jelentősen szűkülnek támogatási lehetőségeik is. Van, aki a hálózati tudásmegosztás elvesztésétől tart, más szerint az alapítványokban dolgozó kivételes szakemberek elvesztése a legfájóbb – derül ki a hvg.hu körképéből.

A lap szerint a korábbi sajtóértesülésekkel szemben nem vonulnak ki teljesen az Európai Unióból a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations). Az OSF közlése szerint

csupán újraszervezik a munkájukat, új működési modellre állnak át, ami érinti a demokrácia, az emberi jogok és a klímaváltozás területét is.

Az átszervezés nem csak az szervezet európai ágát érinti: globális folyamatról van szó.

Magyarországon több olyan civil szervezet is van, melyeket súlyosan érintene, ha valóban kivonulnának a Soros-alapítványok. Közéjük tartozik a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. Mester Zoltán, az egyesület kommunikációs vezetője szerint

egy ilyen döntés mindig nagy veszteség a civil társadalom és a kormányzattól független közösségek számára. Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője szerint Magyarországon a szűkülő civil tér azt is jelenti, hogy megfogyatkoznak azok a lehetőségek, amelyek kormányzati kontrollt nélkülöző pénzügyi támogatást jelentenek a civil közösségeknek.

Az OSF támogatásával 2017-től kezdődően alapítványunk több hiánypótló programot valósított meg Pécsen és a Dél-Dunántúlon, melyek jelentős értéket képviselnek. Az elmúlt években élénk szakmai kapcsolatot tartottunk fel. Ez alapján elmondhatjuk, hogy a döntésben az OSF-ben dolgozó kivételes szakemberek elvesztése a legfájóbb, az ő kivételes tudásuk, tapasztalatuk, érdekérvényesítő tevékenységük hiánya ahhoz mérhető, amikor az uszító kormányzati propaganda hatására az OSF budapesti irodája bezárása mellett döntött

– fogalmazott.

Mester úgy látja, bár az elmúlt évben több forrás is megnyílt a magyarországi civil szervezetek számára, illetve az Európai Unió is egyszerűbb, célzott hozzáférést biztosít a pályázatokhoz, nagy szükség van az OSF-hez hasonló donorszervezetek működésére.

(Fotó: Isza Ferenc / AFP)

Kapcsolódó cikk: