Címlap Politika Nocsak: kivon...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai (Open Society Foundations, OSF) szinte teljesen kivonulnak Európából, mert az Európai Unió és a tagállamok kormányai sok pénzt költenek azokra a projektekre, amelyekre az OSF is – számolt be a Szabad Európa. Lapértesülések szerint a már három európai irodában is hatalmas létszámleépítések kezdődtek. A döntés mögött a birodalom új vezetője, Alexander Soros állhat.

A Szabad Európa értesülései szerint múlt pénteken levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai (Open Society Foundations, OSF) támogatásából.

Az alapítvány három munkatársa küldte szét az e-maileket, amelyekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyar partnerszervezeteket: a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait

– olvasható a lap cikkében. A portálnak több magyar civil szervezet is megerősítette az értesülést.

Radikális stratégiai irányváltásról döntöttek

A magyar szervezeteket tájékoztatták az igazgatótanács döntéséről, amely szerint „radikális stratégiai irányváltásról döntöttek”, annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni.

A NYÍLT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNYAI EURÓPAI UNIÓN BELÜLI TEVÉKENYSÉGÉNEK NAGY RÉSZE MEGSZŰNIK, A FORRÁSOK NAGY RÉSZÉT A VILÁG MÁS TÁJAIN KÖLTIK EL, HASZNÁLJÁK FEL.

A levél szerint a kivonulással párhuzamosan rendkívül korlátozott lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak majd koncentrálni.

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és ők is ezeken a területeken aktívak, így a jövőben Európára csak a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben fognak összpontosítani.