Címlap Arc Durván ráizgu...

Durván ráizgult az amerikai nagykövet pécsi látogatására a kormánysajtó

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn Pécsre látogatott David Pressman, az USA budapesti nagykövete. A helyi és az országos jobboldali sajtót betriggerelte az esemény: már napokkal korábban alaposan beharangozták a hírt, Pécsről indulva pedig az Origo-Magyar Nemzet tengely akkurátusan fel is dolgozta a témát. Végül hétfő reggel már újra ez a téma virított a Magyar Nemzet címoldalán is – jóval a hivatalos látogatás előtt.

A pécsi Fidesz már hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartott Pressman érkezéséről, akit ez érdekel, az itt tudja visszanézni.

Barkóczi Csaba és a Kamarás Péter (KDNP) azt sérelmezték, hogy rájuk nem volt kíváncsi a nagykövet, pedig szívesen elmondták volna neki a pécsi városvezetés „korrupciógyanús” ügyeit.

Fotó: A Magyar Nemzet online címlapja (a kép nagyítható)

A jobboldali lapok kihangsúlyozták, hogy

az amerikai nagykövet Mellár Tamás országgyűlési képviselővel és a pécsi „Soros-civilekkel”, vagyis az Emberség Erejével Alapítvány munkatársaival találkozott, utóbbiakkal együtt is ebédelt az Elefántos Házban, és „vajon miről volt szó igazából„?!?!

Ezt követően pedig átsétált a Polgármesteri Hivatalba, ahol Péterffy Attilával ült le beszélgetni.


A pécsi polgármester szerint „rendkívül konstruktív beszélgetést folytattak. Úgy váltank el, hogy folytatják a megkezdett párbeszédet”.

Az egyik pécsi jobboldali online lap hétfői termése Pressman látogatásáról (a kép kattintásra nagyítható)

David Pressman a PTE Virológiai Intézetébe is ellátogatott – utóbbi helyszínre lapunk munkatársát is meghívta a nagykövetség. A szervezésbe azonban némi hiba csúszhatott, ugyanis a találkozó előtt várakozó újságírókat végül kiküldték a teremből arra hivatkozva, hogy az esemény egyik része sem sajtónyilvános. Így csak azt tudtuk rögzíteni, ahogy a nagykövet megérkezik az Ifjúsági útra, ahol Miseta Attila rektor és Jakab Ferenc virológus professzor várták.

Fotó: Pécs Aktuál

Még mielőtt a sajtót kiküldték a PTE épületéből, volt alkalmunk beszélgetni a nagykövetet váró professzorokkal. Ők azt mondták: Pressman köszönetet szeretne mondani a járványban végzett tudományos munkáért, tervezik körbevezetni a kutatóintézetben is, illetve

„van egy amerikai pályázatunk is, reméljük, arról is tudunk beszélni”

– tették hozzá.

Fotó: Kálmándy Ferenc/Mellár Tamás közösségi oldala

Mellár Tamás a közösségi oldalán számolt be arról, hogy hétfőn „Keszübe látogatott Mr. David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, ahol Buday-Sántha Attilával, Keszü polgármesterével fogadtuk, s a magyar-amerikai kapcsolatokról beszélgettünk”.

A nagykövet nyilvános sétáiból egyébként nem úgy tűnt, mintha óriási titkot akartak volna abból csinálni, hogy Pécsett van.

David Pressman épp a pécsi Városházára sétál át a Széchenyi téren

Az Emberség Erejével Alapítvány egyelőre nem osztott meg részleteket arról, hogy miről beszéltek a nagykövettel.

Orbán Viktor a szövetséget hangsúlyozta, Gulyás Gergely felszólított

Érdekes egyébként, hogy Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádióban igen békülékeny hangot ütött meg az USA-val kapcsolatban, sorolta a két ország közötti gazdasági és politikai együttműködés sikertörténeteit és többször is hangsúlyozta, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azonban vasárnap este a HírTV Bayer Show műsorában már felszólította David Pressmant, hogy kérjen bocsánatot a magyar zsidó szervezetektől azért, amiért a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton Jobbikos politikussal széderezett, akinek a jelenléte igen kellemetlen volt a hazai zsidó vezetők számára.

Pressman korábban azt nyilatkozta, azért hívta meg Gyöngyösit, mert az megbánta korábbi antiszemita kijelentéseit.

„Gyöngyösi Márton azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestére, korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számunkra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értünk egyet”.

A nagykövet hozzátette, Gyöngyösi múltbeli kijelentései éppen ezért nem akadályai, hanem éppen indokai voltak meghívásának.