Címlap Egyetem Már közel fél...

Már közel félúton tartanak a Hold felé a pécsi egyetemisták!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem június 26-án elindított MoonBike 2020 mozgásra, egészséges életmódra buzdító - virtuális közösséget formáló- nyári kampánya, kihívása hatalmas sikert arat. Hallgatók, munkatársak, egyetemi és vállalati partnerek, öregdiákok, a diaszpórában élő honfitársak, nagykövetségek mind közreműködtek abban, hogy kevesebb, mint egy hónap alatt az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedjen a kihívás híre.

A program védnökségét Dr. Szabó Tünde sportért felelős és Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár vállalta.

Támogatását és elismerését fejezte ki David Lappartient, az Union Cycliste Internationale elnöke. A svájci székhelyű Union Cyclist Internationale, vagyis a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (ICU) egy, a nemzeti kerékpáros szervezeteket tömörítő nonprofit grémium, mely 120 éve működik. Levelében az ICU felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte megnőtt a kerékpáros közlekedés jelentősége. A szervezet a WHO közleményét idézi, mely szerint a biciklizés egyszerre teszi lehetővé a jelenleg fontos távolságtartást és a testmozgást.

Együttműködő partner a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség is, illetve az egyik legrangosabb kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda. Alumni hallgatóként népszerűsíti a programot Bicsák Bence, aki jelenleg hazánk legeredményesebb triatlon versenyzője.

A MoonBike közösségi oldalon a projektet népszerűsítő videója közel 7000 embert ért el. Mintegy 19.000 dolgozója körében hirdeti a programot a Volánbusz Zrt. A Veolia Energia Magyarország Zrt. országos szintű felhívást intézett, és háziversenyt indított cégcsoportján belül. Ezen felül a Pannon Hőerőmű Zrt., mint a Veolia-csoport pécsi tagja, szeretné tárgyi nyeremény felajánlásával is támogatni az eseményt.

A MoonBike kihívást magánszemélyeken kívül több mint 60 intézmény, egyesület, cégcsoport népszerűsíti közösségi oldalán, weboldalán. A MoonBike Facebook-bejegyzései 30.000 emberhez jutottak el, az oldal követőinek száma több mint a kétszeresére emelkedett a kezdetek óta.

Jelenleg 163.735 km-nél tart a projekt, vagyis közelítenek a kitűzött távolság feléhez.