Címlap Sport Egyelőre a PE...

Egyelőre a PEAC a (stadion)keringő nagy vesztese

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi években mindenki pontosan tudta, hová kell menni, ha a PMFC, a PVSK, vagy éppen a PEAC labdarúgócsapatának meccsét akarja látni. A jelen a költözésekről szól, keresik új otthonukat a klubok. A Szentlőrincnek pedig ideiglenes „hazai pálya” után kellett néznie.

A PMFC szurkolói nagyon örültek annak, hogy az NB II-be jutás nem párosult kényszerű költözéssel. Senkinek nem hiányzott a felesleges utazgatás, arról nem is beszélve, hogy az igazi hazai pálya nagyon sokat ér – főleg egy újonc esetében. Bár a piros-feketék stadionja nem felel meg a másodosztály követelményeinek, Vas László együttese mégis otthon játszhat. De nem csak azért, mert az MLSZ erre rábólintott. A Pécsi Tudományegyetem vezetőségének jóindulatú hozzáállása is kellett ehhez, ugyanis július 1-től az egyetem tulajdonába került a Stadion utcai komplexum, ahol úgynevezett Sportsziget kialakítását tervezik, ám addig, amíg a PMFC-nek nem lesz új otthona (ha minden igaz, új stadionja), maradhat a jól megszokott helyen.

Ha már PMFC Stadion! Az NB II-be jutás azt is magával hozta, hogy a klub jelentős összeget (információink szerint mintegy 500 millió forintot) kapott arra, hogy elvégeztesse azokat a munkálatokat, amelyeknek köszönhetően a létesítmény megfelel a másodosztály követelményeinek. Miután azonban a piros-feketéknek belátható időn belül költözniük kell, felesleges lenne a jelenlegire költeni: most tárgyalnak arról az illetékesek, hogy ezt az összeget hogyan és mire lehetne ésszerűen felhasználni. A legjobb megoldásnak azt tartják, ha az új stadionnal kapcsolatos előkészületekre, tervezésre fordítanák.

Maradva az NB II-nél: a szintén a másodosztályba jutott Szentlőrincnek ideiglenes otthon után kellett néznie. A lőrinciek pályája sem felel meg az előírásoknak, ám mivel a PMFC-hez hasonlóan ők is részesültek EMMI-támogatásban, gyorsan belevágnak azokba a munkálatokba (többek között új lelátó, vendégszektor kialakítása), amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy rövid időn belül a megszokott helyen fogadhassák ellenfeleiket. Egy ideig azonban erre nincs lehetőségük, ezért az első négy hazai mérkőzésüket Kozármislenyben játsszák (Gyirmót, Vasas, Kaposvár, Soroksár), s bíznak benne, hogy az ötödiktől (Nyíregyháza ellen, szeptember 27.) már visszatérhetnek megszokott otthonukba.

Visszatérve a pécsi stadionokhoz, futballpályákhoz: a hármas együttműködés (PMFC, PVSK és PEAC) a PVSK számára azt jelentette, hogy a vasutasok átköltöztek a szomszédba, elfoglalták a PEAC korábbi főhadiszállását (illetve annak egy részét) a Verseny utcában. A Kósa Sándor által irányított megyei I. osztályú labdarúgócsapat ott játssza majd a bajnoki mérkőzéseit a centerpályán (egyelőre nem ott edz) – miközben a centenáriumi létesítmény-fejlesztésnek köszönhetően modern sportközpont épül a sokat látott, megélt stadion helyén (információink szerint 2022-re kell elkészülni a munkálatokkal).

Már csak az a kérdés, hol játszik a PEAC, és hol edz az utánpótlása, amely mintegy százötven gyereket takar?! Nos, a nagy csereberének, keringőnek egyelőre az egyetemisták a nagy vesztesei, mondhatni, hoppon maradtak. A megállapodás értelmében ugyanis az új otthonuk a PTE-hez került Stadion utcai komplexum lesz – ám ahogy fentebb megírtuk, a PMFC ottmarad egy ideig, eközben viszont a PVSK elfoglalta a PEAC eddigi létesítményéinek egy részét, közte a centerpályát… A klubnál igyekeznek megfelelő ideiglenes megoldásokat találni: a felnőtt megye I-es csapat három bajnokiját (amelyek rangadónak ígérkeznek), valamint a kupameccseit (például augusztus 16-án a Villány ellenit) a PMFC Stadionban a centerpályán rendezi meg, egyébként pedig a Várkői Stadionban lesz a hazai pályája, míg a megye II-es második gárda, az U19 és az U17 a PMFC Stadion műfüvesén játssza mérkőzéseit, az utánpótlás pedig korábbi otthonukban, a Verseny utcában a centerpálya mögötti füves és kisméretű műfüves pályán edz és játszik.

Aki tehát kedvenc csapata meccsére akar menni augusztusban, jól gondolja át, merre indul az autóval: csak a PMFC marad az otthonában, a Szentlőrinc, a PVSK és a PEAC is máshol játszik majd, mint ahogy megszokhattuk!

Kiemelt kép: Kurdi József