Címlap Egyetem Megkezdődött ...

Megkezdődött a PTE tudományos és innovációs parkjának kialakítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg egy közel 4,5 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló, idén ősszel záruló fejlesztés keretében a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára közölte: a beruházás annak köszönhetően valósul meg, hogy az egyetemi modellváltás képében sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban.

A leendő 14 magyarországi tudományos és innovációs park egyik zászlóshajójaként, a pécsin „kéz a kézben, egymást ösztönözve lesz ott a felsőoktatási intézmény, a kutatási kapacitás, a gazdasági szereplők és a hallgató” – mondta.

Az államtitkár a jövőt illetően elmondta: a kormány célja, hogy 2030-ra tartozzon az egyik magyarországi egyetem a világ száz és három Európa legjobb száz egyeteme közé. Mindezt úgy lehet elérni, hogy az európai innovációs rangsorban a jelenlegi 21. helyről a 10-re lépjünk, a jelenlegi hatezerről kilencezerre nőjön a kutatók száma, létesüljenek tudományos és innovációs parkok, továbbá jelentősen emelkedjen a szabadalmak és védjegyek száma.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta a modellváltást, kiemelve, hogy az ingatlanok tekintetében vagyonkezelőből tulajdonossá váltak az egyetemek, campusfejlesztések indulhattak el, a tudományos és innovációs parkok képében pedig az egyetemen létrejövő tudást képesek lesznek hatékonyan átadni a gazdasági szereplőknek.

Miseta Attila rektor emlékeztetett: az elmúlt több mint tíz év jellemzője, hogy – jelentős részben a magyar kormány támogatásának köszönhetően – dinamikus fejlődésen megy át a PTE, így az intézmény szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítéseket célzó beruházásokból, kutatóhelyek létesültek, javultak az oktatási feltételek, a klinikai betegellátás.

Betlehem József általános rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy fenntartható, működőképes program valósul meg a park képében. Mint mondta, egy gyorsan révbe érő fejlesztésről van szó, amely egyben azt is jelenti, hogy a kutatócsoportok is rövid idő alatt, már jövőre munkába tudnak majd állni új telephelyükön.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásából megvalósuló beruházás az egyetem – korábban már más helyszínre költöztetett – egykori gyermekkórházának és pulmonológiai egységének átépítésével, korszerűsítésével jön létre. A két épületben összesen 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére.