Címlap Egyetem Megújult a PT...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

800 millió forintos támogatásból fejlesztették a PTE három pécsi gyakorlóiskoláját. A három tagintézményben csaknem száz tanterem újult meg, korszerűsítették az épületek energetikáját, és összesen mintegy 4600 új eszközt szereztek be.

A projekt révén a PTE pedagógusképzésében elengedhetetlen szerepet vállaló, pécsi székhelyű PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda három különálló feladatellátási hellyel rendelkező alábbi tagintézményeinek fejlesztése valósult meg: PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája; PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája; PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma. A három érintett iskolában összesen több mint 1740 diák tanul.

A fejlesztések alapvetően három területet érintettek. Az építészeti felújítás keretében a nevelési-oktatási termek, azok elérését szolgáló folyosók, és egyéb közös helyiségek felújítása történt meg. A három tagintézményben összesen közel 100 tanterem, és egyéb helyiség – így többek között folyosó, mosdó, tanári helyiségek, iskolaudvar – újult meg, magukban foglalva az energetikai fejlesztéseket is. Ezek a felújítások nem csupán építészeti, de esztétikai jelleggel is bírnak. A PTE Babits Mihály Gimnázium sportudvarán rekortán burkolatú futópályát alakítottak ki. A három épületben összesen 35 klímaberendezést szereltek fel. Ezzel egyidőben, egy másik európai uniós pályázatból a Babits Mihály Gimnázium és a Deák Ferenc Általános iskola napelemes korszerűsítésen is átesett.

Ezeken felül jelentős mértékű bútor- és eszközbeszerzés valósult meg a három érintett iskolában. Korszerű, ergonomikus és esztétikus tanulói és tanári bútorok kerültek a tantermekbe, ezek az innovatív oktatási módszerek alkalmazását is támogatják. Mindhárom épületben nagyszámú sporteszközt és hangszereket szereztek be a projekt keretében.

A fejlesztés harmadik elemeként az informatikai fejlesztés révén, összesen 59 korszerű interaktív okostábla, laptopok, projektorok, asztali számítógépek kerültek az intézményekbe. Napi használatuk az intézmény tanulóinak támogatásán túl a PTE tanár szakos hallgatóinak gyakorlati, módszertani képzését is segítik.

A projekt hétfői záróünnepségén köszöntőt mondott Miseta Attila, a PTE rektora, Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központjának főigazgatója, valamint Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója.

(PTE)