Címlap Közélet Rangos elisme...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is nyolc általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián, köztük Petz Andrea pécsi tanárnő is.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepségen 23. alkalommal adták át a fejenként kétmillió forinttal járó elismerést, amelyet az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítélt oda.

Elismerésben részesült Csombóné Szaniszló Margit, az Eperjesi Általános Iskola tanára, Gergely Tibor, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanára, Punyiné Kandrács Erzsébet, a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola tanára, Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma tanára, Petz Andrea, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma tanára, Lovasi Ildikó, a budapesti Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanára, C. Neményi Eszter, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanítói- és Óvóképző Kar tanára és Kosztolányi József, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet tanára.

A szervezők emlékeztetnek, hogy a díjat létrehozó alapítvány legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje Magyarország kiemelkedő tehetségű általános- és középiskolai pedagógusait szerte az országban.

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát. Az idei évben csaknem 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat.

A szervezők közleménye idézi Bojár Gábort, a Graphisoft alapítóját, aki elmondta: a díj elsősorban hála azon tehetséges diákok oktatásáért, akiknek üzleti sikereiket köszönhetik. „Ez a díj üzenet is szeretne lenni a gazdaság szereplőinek részéről a mindenkori döntéshozók felé, hogy az oktatásba, ezen belül különösen a pedagógusok megbecsülésébe történő befektetés a legbiztosabban megtérülő gazdasági befektetés” – fogalmazott Bojár Gábor.

„Magyar központú, több mint 120 éves múlttal rendelkező gyógyszeripari vállalatként minden nap szembesülünk azzal, milyen nagy értéket képviselnek a magasan szakképzett munkatársak. Az ehhez szükséges alapokat gyakran az általános- és középiskolai tanulmányaik során sajátítják el, amiért a természettudományos tárgyakat tanító tanároknak tartozunk köszönettel” – idézi a közlemény Bogsch Eriket, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnökét.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. A Rátz Tanár Úr Életműdíj díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. A 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.