Címlap Egyetem Pécsi tudósok...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szekeres Júlia immunológust Szentágothai-díjjal, Krizsán Gergőt fizikust pedig junior Szentágothai-díjjal tüntették ki hétfőn Pécsen.

Az intézmény keretei között tizenegy éve működik a Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK), amelynek jubileumi ünnepségén emlékeztek meg a névadóról a magyar tudomány ünnepe programsorozathoz kapcsolódó Szentágothai-napon.

A PTE tájékoztatása szerint az SZKK az elmúlt tizenegy esztendőben az orvosbiológiai kutatások és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont az egyetem zászlós hajója.

Czéh Boldizsár köszöntőjében arról szólt, hogy hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen az elkövetkezendő időszak feladata lesz az úgynevezett KrioEM Kompetencia Központ kialakítása, működtetése, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakítása.

A rendezvényen átadták a Szentágothai és a junior Szentágothai-díjat is. A Szentágothai-díjat idén Szekeres Júlia immunológus, a PTE SZKK Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetője, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája vehette át kutatói munkájának elismeréséül. A junior Szentágothai díjat Krizsán Gergő, az SZKK Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa érdemelte ki.

(PTE, fotók: Csortos Szabolcs)