Szepsi, 2022. augusztus 13. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Fábry Zoltán író, publicista, kritikus születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett Vox Humana címû kiállításon a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok rendezvénysorozaton Szepsiben 2022. augusztus 13-án. MTI/Vajda János
Címlap Egyetem Szili Katalin...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A minisztereken túl nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról. Közülük négyen – köztük Szili Katalin – inkább a kormányzati tisztségükről mondtak le, és megtartották jól fizető kuratóriumi állásukat – írja a 24.hu.

Mint ismert, Gulyás Gergely a február 9-ei Kormányinfón jelentette be, hogy február 15-éig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter (így Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is) lemond ottani tisztségéről. Gulyás úgy fogalmazott: „Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

A 24.hu szerint voltak azonban olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett

Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.
Guller Zoltán miniszteri biztos,
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
és Wáberer György kormánybiztos.

A portál azt írja, hogy Szili Katalinról a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriuma csak annyit válaszolt kérdésükre, hogy nem érintett, mert nem a kormány tagja, valamint hogy a kuratórium az alapítása óta változatlan összetételű. Hiába kérdeztek vissza, utalva arra, hogy Gulyás Gergely minden kormányzati tisztségviselő számára megfogalmazta a kérést, hogy válasszon tisztségei közül, erre már nem reagáltak.

A lap kereste Szili Katalint is, de nem érte el. Arra, hogy lemondott a kormányzati tisztségéről, abból lehet következtetni, hogy a volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén Moldovában még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett.