Címlap Közlekedés Újabb nyolc e...

Újabb nyolc elektromos busz hasít Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már decemberben megérkezett Pécsre az a 8 elektromos buszból álló flotta, amelyet hétfő reggel a Széchenyi térre vezényeltek az ünnepélyes átadásra. Ez már a második ilyen kontingens, Pécs ugyanis 9 éve vágott bele az e-busz-programba, az első adag pedig már csaknem három éve megérkezett.

A mostani buszok darabja 200 millió forint volt.

Amint azt megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium még 2021-ben jelentette be, hogy

a kormány 50-ről 80 százalékra emelte a Zöld busz program támogatási intenzitását, ami Pécs esetében azt jelentette, hogy az eddigi 800 millió forintos támogatási öszeget 1,2 milliárdra emelték fel.

Pécs önkormányzata akkor üdvözölte a döntést és örültek, hogy nőtt a keret.

A hétfői ünnepélyes átadón Péterffy Attila azt mondta:

ma már összesen 18 elektromos busz járja Pécs utcáit, ami azt jelenti, hogy a napi buszjáratok közel 20%-a környezetkímélő.

Gesztus kisebb hibákkal

Úgy tudjuk, ugyan a városvezetés ezúttal is meghívta a pécsi fideszes potentátokat az eseményre (ahogy az első kontingens esetében Páva Zsolt korábbi fideszes polgármestert is, hiszen ő indította el a programot), viszont ezúttal nem kaptak lehetőséget a beszédre arra hivatkozva, hogy „későn jelezték ezt az igényüket”. Úgy tudjuk, egy héttel az esemény előtt egyébként ennek az igénynek hangot adtak.Hogy mi értelme van gesztust gyakorolni, ha csak biodíszletnek használja a városvezetés az ellenzéki vezetőket, az rejtély.

Az új buszok Széchenyi téri felvonultatása egyébként nem új módszer, már Páva Zsolt is így mutatta be a „buszcsere program” új buszait 2013-ban. Emellett most pécsi motívumok, ikonikus épületek művészi ábrázolása színesíti a buszok oldalait, míg korábban híres, akár világszinten ismert pécsiek portréit festették fel a buszok hátuljára egy rövid leírás kíséretében.

Buszcsere program egyik busza Pécsett a Széchenyi téren 2013-ban (Fotó: MTI / Soóki Tamás)

2014-ben indult a zöldítés Pécsett

Az ÖPE képviselője, korábbi zöldbiztosa, Kővári János az esemény után újságíróknak azt mondta, az előző városvezetés 2014-ben döntötte el, hogy az „elektromobilitás terén” korszerűsíteni kell a közösségi közlekedést, 2017-ben kezdték el az előkészítést és adták be az első pályázatokat az e-buszokra, majd 2018-ban az első 10 busz beszerzési folyamata is megindult.

Az új körben már Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselővel közösen lobbiztuk be Pécset a programba, amelynek köszönhetően az előző 10 után most újabb 8 e-busz jöhetett Pécsre, amelyet a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatott

– magyarázta Kővári János.