Címlap Közlekedés Több mint 1,2...

Több mint 1,2 milliárdot ad a kormány Pécsnek e-buszokra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentősen megemelte a támogatási összeget a kormány, Pécsre akár további 10 új elektromos busz érkezhet majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban publikálta közleményét a Zöld Busz programról. A Zöld Busz Projektiroda tájékoztatása alapján

a kormány 50-ről 80 százalékra emelte a program támogatási intenzitását, ami Pécs esetében azt jelenti, hogy az eddigi 800 millió forintos támogatási öszeget 1,2 milliárdra emelték fel.

Pécs önkormányzata üdvözölte a döntést és örülnek, hogy nőtt a keret.

Az önkormányzat most abban bízik, hogy a módosítás miatt Pécs is 30%-kal több támogatást használhat fel e-busz programjában. Eredetileg 8 darab elektromos szólóbuszt vásárolt volna a város, de ezzel most akár többet is sikerülhet megszerezni – tudtuk meg az önkormányzattól.

Az előző városvezetés indította be, a mostani folytatja

Pécsett már most is 10 darab e-busz közlekedik; tehát ehhez érkezhet még közel ugyanennyi.

Még a Páva Zsolt vezette pécsi önkormányzat adta be évekkel ezelőtt a pályázatát az Európa 2020 stratégiához illeszkedve, amelynek kifejezetten a fenntartható városi közlekedés fejlesztése volt a célja. A pályázat 100 százalékos intenzitás mellett nyert, méghozzá 1,7 milliárd forintot.

A projekt fő elemeként 10 darab alacsonypadlós, 64 fős elektromos hajtású városi autóbuszt vásárolt az önkormányzat,

amelyeket a közbeszerzési eljárást elnyerő BYD Europe B.V. szerzett be. A pályázat keretében továbbá az elektromos buszokat kiszolgáló, töltőberendezéssel ellátott, 600 négyzetméteres fedett buszgarázs is létesült a Tüke Busz Zrt. telephelyén.

Ezeket az e-buszokat egyébként közös sajtótájékoztatón mutatta be a régi és az új városvezetés tavaly nyáron: hiszen Páváék indították el, de Péterffyék alatt érkeztek meg a buszok.

Akkor Páva Zsolt azt mondta, a pécsi buszpark cseréjét még 2012-ben kezdték el, de már akkor látták, hogy az elektromos buszok beszerzése nem egy vágy, hanem „kötelező feladat” lesz, amire fel kellett készülniük. Péterffy Attila pedig úgy fogalmazott, hogy „Pécset ma több mint 180 busz vesz részt a tömegközlekedésben, amelyek mellett a 10 új, elektromos jármű jelentős mértékben fogja javítani a Tüke Busz Zrt. költségvetési lehetőségeit. Az új, klimatizált, és USB-töltőkkel is felszerelt buszok nemcsak a megtakarítás szempontjából fontosak, de sokkal csendesebbek, és korszerűbbek dízelmeghajtású társaiknál”.