Címlap Baranya Új életmentő ...

Új életmentő készülékkel gazdagodott a pécsi gyermekklinika

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikája. A több millió forint értékű szerkezet megvásárlását az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Visszatérés Alapítvány finanszírozta. A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban.

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a gyermekek tüdejénél a mellhártyák között felszaporodik az oda nem illő folyadék vagy levegő, ezáltal a tüdő nem tud megfelelően dolgozni, megváltoznak a mellkasi nyomásviszonyok, és a légzés elégtelenné válik. Ilyenkor egy ún. dréncsövet vezetnek be, ami a szívóhoz csatlakoztatva biztosítja, hogy az extra folyadék vagy levegő távozzon, és a légzés javuljon.

A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket, viszont folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. Az átadott eszköz a mellkas-szívó egy modern, mobil változata, amely lehetővé teszi azt is, hogy – amennyiben állapota engedi – a kis páciens sétálni is tudjon a készülékkel.