Címlap Közélet Életmentő műs...

Életmentő műszert kapott a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika, a tüdő működését segíti a mellkas-szívó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája. Ez az eszköz segít a gyerekeknek levegőt venni, nem kell őket megszúrni és drain csövet bevezetni.

A több millió forint értékű szerkezet megvásárlását az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Visszatérés Alapítvány finanszírozta.

Ez a kis műszer segít levegőt venni

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a gyerkőcök tüdejénél a mellhártyák között felszaporodik az oda nem illő folyadék vagy levegő, ezáltal a tüdő nem tud megfelelően dolgozni, megváltoznak a mellkasi nyomásviszonyok, és a légzés elégtelenné válik. Ilyenkor egy ún. drain csövet vezetnek be, ami a szívóhoz csatlakoztatva biztosítja, hogy az extra folyadék vagy levegő távozzon, és a légzés javuljon.

A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket,

viszont folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. A kedd délelőtt átadott eszköz a mellkas-szívó egy modern, mobil változata, mely lehetővé teszi azt is, hogy – amennyiben állapota engedi – a kis páciens sétálni is tudjon a készülékkel.

19 kórházban segítenek

Kifejezetten a gyermekek gyógyításának szenteli nemes jótékonysági akcióit az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.: megyénként egy, így összesen 19 kórházban segítik ezzel a beteg gyerekek gyógyítását. A pécsi gyermekklinikát sem első ízben segítik: tavaly egy elektroterápiás készülék megvásárlásához járultak hozzá, mely a mozgásszervi sérülést elszenvedett páciensek rehabilitációjához nyújt segítséget.

A Visszatérés Alapítványt a PTE KK Gyermekklinika Sebészeti Osztály Munkacsoportja hívta életre 1990-ben, hogy a szervezet révén mozgósítsa a civil társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti eljárás javítása érdekében.

(Forrás: UnivPécs)