Kornél, Soma

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sanyi, a hangos szomszéd, akitől nem tudnak aludni a lakók

/

Vijjogó, kellemetlen hangok keserítik meg egy kozármislenyi család éjszakáit. Mi ez a hang? Lesz még csend valaha? Mit tegyenek a lakók? Cikkünkből kiderül!

Hirdetés

Egy kozármislenyi olvasónk számolt be a napokban arról, hogy este 9 és hajnali 3 óra között vinnyogó hangokat hall az udvarukon lévő fáról.

Az éjszakai koncertről felvétel is készült:

Az előadók, mint később kiderült, egy vélhetően 3 fős fülesbagoly család, az élén Sanyival. A lakók szerint aludni nem nagyon lehet tőlük, hiszen nagyon hangosak, a másik probléma pedig az, hogy Sanyi és családja odapiszkítanak az udvarra, ami miatt folyton takarítaniuk kell és nem túl szép látvány.

A fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyfaja, védett állatok, természetvédelmi értékük 50 ezer forint. Utánajártunk, miért koncerteznek egész éjszaka, illetve mit lehet tenni velük.

Sanyi és párja

Bank László, a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának az alelnöke elmondta, hogy „ez egy sarkalatos probléma a lakott területeken, ugyanis az erdei fülesbaglyok nem csak az udvarokban telepednek meg, hanem akár Kertvárosban, a panelek között is jól érzik magukat.”

Mik ezek a hangok?

 – Május elejétől júliusig tart a bagolyfióka úgynevezett vijjogásidőszaka. A kis fiókák azért adnak ki hangot, mert ezzel jelzik a szülő madárnak tartózkodási helyüket, valamint azt is, hogy még éhesek. Tehát ha a felnőtt fülesbagoly zsákmánnyal érkezik a fiókákhoz a kicsik jól laknak és elhallgatnak – mondta el lapunknak Bank László, hozzátette, hogy „igaz, hogy ez kellemetlen, és nehéz tőle aludni, de nem tehetünk ellene semmit, el kell tűrnünk a baglyok jelenlétét, hiszen ezek is élőlények, ezek is színesítik a városi madárvilágot, ugyanúgy az életünk részei mint akár a veréb vagy akár a feketerigó.”

Mit tegyünk, ha bagolyfiókát találunk?

– A fiókák sokszor akár 30-40 méterre is eltávolodhatnak a fészektől, amelyik pedig még gyenge vagy kicsit ügyetlenebb, az ilyenkor leesik a földre. Ilyenkor nem sérülnek meg a picik, a kutyák, macskák miatt azonban veszélyben vannak.

Hozzátette, hogy a legjobb módszer ilyenkor az, hogy a talált fiókát betesszük egy zárt dobozba, és amikor kezd szürkülni, sötétedni, visszarakjuk egy fára, lehetőleg minél közelebb ahhoz a helyhez, ahol megtaláltuk.

Tehát a hangok még csak most kezdődnek, de jó hír, hogy már csak körülbelül 2 hónap és nyugalomban, csendben hajthatják álomra fejüket az erdei fülesbaglyok szomszédjai.

Hirdetés

Előző sztori

Meghalt 3 beteg, és 3598-ra nőtt a fertőzöttek száma

Következő sztori

Már több mint 100 ezer munkavállalón segített a bértámogatás

Legutóbbiak innen: Elmondom