Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy délután erejéig szakmát cseréltek a Pécsi Nemzeti Színház művészei: a Pécsi Egyetemi Borbirtokon szüreteltek, szőlőt tapostak, préseltek, és persze kóstoltak is. Naná, hogy remek hangulatban!

A bor és a kultúra összefonódása több száz éves hagyomány. A Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Egyetemi Borbirtok, a bor és kultúra helyi „házasítói” 2022 tavaszán teremtettek hagyományt azzal, hogy először a színház történelmében kiválasztották és bemutatták a SzínHáz borait. A Pécsi Egyetemi Borbirtok Rozé 2021 és Summa Pinot Noir 2019 nyerte el azt a megtisztelő szerepet, hogy a SzínHáz borai és a színház közönségének kedvencei legyenek!

Az ősz mindkét intézmény életében az év legizgalmasabb időszaka: kezdődik az évad, kezdődik a szüret! A színészek pedig ezúttal nem csak eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha szakmát cserélnének a borászokkal, hanem meg is tették.

A Pécsi Egyetemi Borbirtokon gyűltek össze a társulat tagjai, ahol a borkészítés fázisaiban vállaltak tevékeny szerepet. A SzínHáz bora ezúttal egy rozé lesz, amihez leszedték a megfelelő szőlőt, amit aztán lábbal tapostak, majd préseltek – mindenki nagyon jól játszotta a rá osztott szerepet! A folytatásban természetesen pincelátogatás következett, amely során Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetője köszöntötte a színészeket, s adott betekintést feladataikba, mindennapjaikba.

– A pincében található minden egyes ballon egy kutatást fémjelez. Ezúttal például egy érdekes kísérletnek vagyunk részesei, a piac ugyanis azt kérte tőlünk, hogy próbáljuk levinni a borok alkoholtartalmát kilenc-tíz százalékra. Ez most az új irány – mondta Madaras Zoltán.

Rögtön jött is a kontra a jelenlévők egyikétől, ami nem kis derültséget okozott: „Nem jó az irány!”

A pincében igazán életszerű körülmények között tapasztalhatták meg a színészek, hogy mi mindennel kell megküzdeniük a borászoknak addig, amíg el nem készül a nedű. A lent tárolt mustok miatt többször is megszólalt a szénmonoxid-riasztó, ám rögtön beindult a szellőztető, és Ipacs Szabó István főborász is mindenkit megnyugtatott, mondván, „amíg a borászok nem futnak, addig nincs baj”.

A szüretből a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Lipics Zsolt is kivette a részét, szedte a szőlőfürtöket a tőkékről. Kérdésünkre pedig elmondta, miután rozé készül, nem kell sokat várni azzal, hogy meg lehessen kóstolni: „A novemberi premier során már lehet ízlelgetni a SzínHáz új borát!”

Fotók: Pécs Aktuál és Csortos Szabolcs