Címlap Gasztro Megtaláltuk a...

Megtaláltuk a Caflisch elveszettnek hitt kávéfőzőjét!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

13 éve senki sem látta, most megtaláltuk és meg is mutatjuk azt a Herendi porcelán kávéfőző burkolatot, amely egykor a Caflisch cukrászda dísze volt. A muzeális darab iránt egy soproni és egy bécsi cukrászda érdeklődik, de az is lehet, hogy végül eredeti helyére kerül vissza.07

Egy igazi ritkaság a Herendi Porcelángyár kávéfőzőgép burkolata, amelyből mindössze 10 darab készült az ötvenes évek végén. A prototípus egy Transelektro kávéfőző volt, ezt burkolták be a virágokat és pillangókat ábrázoló, Viktória királynőről elnevezett mintával festett porcelánnal.  A kávégépet először a 1958-ban mutatták be a Brüsszeli világkiállításon, amelyről még a filmhíradóban is beszámoltak.

Több hazai kávéházba került belőle, a pécsi Caflisch, a Szegedi Virág, a pilisvörösvári Emil, a fővárosi Gerbeaud, az Egyetem és a Művész  Cukrászdába, a Béke és a Gellért szállóba valamint a Gundel étterembe és a Ferihegyi repülőtérre. 

A pécsi Caflisch cukrászda régen
Művész Cukrászda régen

A rendszerváltás után többségének nyoma veszett, legalábbis a nagyközönség szeme elől tűnt el. Az interneten fellelhető információk szerint jelenleg egy van működő állapotban a szentendrei Rab Ráby vendéglőben, valamint két burkolat van kiállítva a szegedi Virág cukrászdában és Kállósemjénben, a Kállay-kúriában.

A Herendi cég egy 2007-es zágrábi kiállításra újragyártott egy példányt belőle, egy olasz kétkaros Faema E61 legend alapra épített géppel összeépítve, ennek az ára akkor 4 millió forint volt.

Ferihegyi repülőtér régen
Kállósemjéni Kállay-kúria

A pécsi darab 13 éve „tűnt el”, fotója időnként felbukkan a közösségi oldalakon, többen kétségbeesetten keresik:

Pécsett is lába kélt a Caflisch cukrászdából…. De ha tudja valaki, csak szóljon!!!!

A Caflisch amikor újra megnyílt, a már nem volt benne, eltűnt. Ma is, ha meglátok egy fotót-e különleges kávégépről, sírok, mint egy kisgyerek. Micsoda gyönyörű forma, micsoda minták…

A Caflisch cukrászda 2007-ben zárt be, majd 2011-es újraindításakor már hűlt helye volt a kávégépnek, amelyet a cukrászdát üzemeltető vállalkozást felszámoló cég értékesített. A kávégép burkolat azóta egy pécsi magánszemély birtokában van. A burkolat több vendéglátóegység figyelmét felkeltette, már többen tettek is ajánlatot, legutóbb egy a bécsi belváros nyíló (Mariahilfer Straße egyik) kávézójának tulajdonosa érdeklődött iránta, aki kész volt azonnal elvinni. Az értékesítéssel egy pécsi kávé forgalmazó céget bízott meg a tulajdonos.

A burkolat alatt rejtőző gépet több mint negyven évig rendszeresen szervizelte édesapám, Petrovits Károly, aki Pécs első kávégép technikusa volt, így nekem is van érzelmi kötődésem ehhez a ritkasághoz, ezért boldog lennék, ha nem hagyná el a várost

– tette hozzá az értékesítéssel megbízott Petrovits Gábor a Caffé Grande Italia Pécs tulajdonosa.

A Caflish önkormányzati tulajdonban van, megkerestük a cukrászda jelenlegi bérlőjét, aki azt mondta, nem zárkózik el attól, hogy a Herendi burkolta ismét a Caflisch dísze legyen, de neki mint bérlőnek erre nincs pénze, hiszen szerinte több milliós tételről van szó. A lehetőség most a város kezében van, hogy az ország első cukrászdája ismét eredeti szépségében fogadhassa a turistákat, akik nagyrésze a visszaépített Zsolnay kandalló mellett a Herendi kávégép miatt térnek be a Caflisch-ba.