Címlap Gazdaság Isteni sugall...

Isteni sugallat miatt került elő a Caflisch kávéfőzője

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem volt ismeretlen a városvezetés számára az a “tüke pécsi polgár”, aki felajánlotta a különleges Herendi porcelán kávéfőző burkolatot, amely már a Janus Pannonius Múzeumban várja a restaurálást. Isteni sugallat vezette a férfit.

Máté 6: 1-4 – ezt válaszolta tömören az ismeretlen adományozó arra kérdésünkre, miért szeretne névtelen maradni. A pécsi férfi azt mondta a Pécs Aktuálnak, hogy hirtelen megvilágosodás miatt döntött a három millió forintot értő Herendi kávéfőzőburkolat Pécsnek adományozása mellett.

Az „ismeretlen” a Bibliából, Máté evangéliumának egyik fejezetét idézte:

Vigyázzatok, hogy alamizsnátokat ne osztogassátok az emberek előtt, hogy lássanak titeket; mert különben nem lesz jutalmatok a ti mennyei Atyátoknál. Azért mikor alamizsnát osztogatsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogy a képmutatók tesznek a zsinagógákban és az utcákon, hogy az emberektől dicséretet kapjanak.

Nem volt nehéz megtalálni az adományozót, aki Bognár Szilvia alpolgármester szerint ismeretlen telefonálóként adományozta Pécsnek azt a Herendi porcelán kávéfőző burkolatot, amely sok-sok évig a Caflisch cukrászda dísze volt. Annál inkább, mert a férfi már egy ideje tárgyalt, a múzeummal, ott dolgozó restaurátorokkal, és P. Horváth Tamás önkormányzati képviselővel is, aki egyébként a Caflisch korábbi bérlője volt.

– Én Horváth Tamásnak is mondtam, hogy ebből teljesen szeretnék kimaradni, ez már az ő kezében van, ő pártfogolta ezt a dolgot, szakmai, eszmei, politikai oldalról is érdeke lehet. Van rajta néhány lepattanás, és repedés, vagyis nincs jó állapotban. Egy éve tárgyalok restaurátorokkal, de addig még senki sem vállalta ezért bízom benne, hogy a múzeum talál olyan restaurátort, aki teljesen rendbe hozza – mondta a Pécs Aktuálnak a férfi.

A burkolatot csütörtökön adta át a múzeumnak, erről egy adásvételi szerződés is született, amelyben az „ismeretlen” kikötötte, hogy nem kerülhet ki a városból, a burkolatnak Pécsen kell maradnia, úgy, hogy a nagyközönség is meg tudja csodálni.

– Hála isten, hogy előkerült. Azt tudom elképzelni, hogy a Várostörténeti Múzeumban van egy vendéglátást bemutató sarok, oda kerülhetne. Szerintem nem lenne biztonságban a Caflischban, nehogy megsérüljön, vagy a valamelyik bérlő nehogy eladja, ahogy ez korábban is megtörtént. Bár, ha sikerülne egy rafkós szerződéssel „oda betonozni” a Caflishba, arra nyitott lennék – mondta a Pécs Aktuálnak P. Horváth Tamás.

A Caflisch jelenlegi bérlője korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy szívesen fogadná a burkolatot, de arra nincs pénze, hogy visszavásárolja.