Címlap Gazdaság 10 forint mia...

10 forint miatt büntették egymillióra az Aldit az egyik pécsi üzlete miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem várt a fogyasztóvédelem az ellenőrzéssel a hatósági ár februári bevezetését követően az alapvető élelmiszereknél: már az első napon helyszíni vizsgálatokat tartott a boltokban, az Aldi egy pécsi üzlete pedig fennakadt a rostán. A kiskereskedelmi lánc elismerte, hogy tíz forinttal drágábban adta a cukrot, mint a jogszabály előírtaírja a Világgazdaság.

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra, mert a kiskereskedelmi lánc egyik pécsi boltja megbukott a hatóság helyszíni szemléjén. Az eset még februárban történt, de csak most hétfőn vált ismertté.

A lap szerint az ellenőrzés időpontja nem véletlen, hiszen a kormány éppen februártól vezetett be átmenetileg árstopot az egyes alapvető élelmiszerekre a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej esetében.

A fogyasztóvédelem a pécsi Aldi üzletben azt rögzítette, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba került. Erről az üzletvezető azt nyilatkozta, hogy a termékek 2021. október 15-én alkalmazott eladási ára megegyezik az ellenőrzés napján fizetett összegekkel. Ez a dátum azért lényeges, mert a kormány döntése értelmében az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál.

Tíz forinttal volt drágább a kristálycukor

A hatóság adatszolgáltatásra szólította fel a vállalkozást, ami kiterjedt a 2021. október 15-én alkalmazott eladási árakra. Így derült ki, hogy az Aldi szóban forgó pécsi boltjában 2021. október 15-én 229 forint volt az ugyanilyen márkájú kilós kristálycukor, azaz a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban árulta a terméket.

Az Aldi szerint nyilvánvaló adminisztratív tévedés történt, és két másik fajtájú kristálycukor 239 forintos árát szerepeltette tévedésből, mert ez „optikailag könnyen összetéveszthető volt” a 229 forintos árral. A cég a tévedés észlelése után haladéktalanul helyesbítette az árazást. A hiba nem volt jelentős: a helyszíni szemle napján 64 túlárazott kristálycukrot értékesítettek az üzletben.

A hatóság a többi ársapkás terméket is ellenőrizte, azoknál azonban nem találtak kivetnivalót.