Címlap Baranya 110 éves a pé...

110 éves a pécsi dohánygyár, de halad a korral

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre inkább az innovatív, nem füstölő dohányipari termékekre helyezi a hangsúlyt és tovább növelné dolgozói létszámát a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD) – mondta a vállalat ügyvezető igazgatója a gyár 110 éves fennállása alkalmából szervezett szerdai ünnepségen.

Füstmentes jövő

Orosz Zoltán a Pécsen három önálló gyáregységben több mint 820 embert foglalkoztató társaság belvárosi üzemében tartott jubileumi ünnepségén azt mondta, a BAT stratégiájának részeként az innovatív, füstöt ki nem bocsátó, így az emberi szervezetet kevésbé megterhelő dohányipari termékek szerepe egyre hangsúlyosabb a világban, így a vállalat is ezek előállítására, fejlesztésére fókuszál a jövőben.

Az ügyvezető igazgató szerint cégük stabilan működik és a jövőt illetően is optimisták, ugyanis – bár egyre kevesebben fogyasztanak hagyományos dohánytermékeket – az új termékek, így például a hevítéses technológián alapulók cigaretták, nikotinpárnák, piaca folyamatosan bővül, azokból évi kétmilliárd darabot állítanak elő a baranyai megyeszékhelyen.

Több mint 10 milliárd fontos nyereséget termelt a vállalatcsoport

A 2021-ben 25,68 milliárd font bevételt és 10,2 milliárd font nyereséget termelő BAT vállalatcsoport világszerte több mint 175 országban van jelent és 52 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A BAT a magyar piacon a BAT PD révén van jelen, amely az 1912 óta termelő pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben. A BAT PD tavaly májusban jelentette be, hogy átalakítja a pécsi dohánygyár termelését, mert világszerte megnőtt a kereslet az újgenerációs termékek, így a dohánymentes nikotinpárnák iránt.

A dohánygyár akkori közleményében azt írták, hogy a legtöbb cigarettamárka helyi gyártását beszüntetik, csak az egyik legismertebb hazai márka előállítását tartják meg Pécsen és a jövőben túlnyomórészt nikotinpárnákat gyártanak.

A BAT PD több mint 900 embernek ad munkát, ebből a nikotinpárnák és szivarkák előállítását, valamint vágott dohány előkészítését végző pécsi gyáregységekben több mint 820-an dolgoznak.

A cég korábban úgy tájékoztatott, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a pécsi nikotinpárnagyár fejlesztésére, onnan ugyanis több mint 30 országba exportálnak termékeket. A társaság céljai között szerepel, hogy a pécsi gyáregység a termékkategória legnagyobb európai előállítója legyen a jövőben. Ezzel összhangban a tavaly Magyarországon is bevezetett hevítéses termékcsaládjuk további fejlesztését is stratégiai fontosságúnak tartja a BAT PD.

Jól termel a pécsi gyár

A BAT PD 2021-es nettó árbevétele 178,77 milliárd forint volt a 2020-as 160,27 milliárd után, adózott eredménye 9,98 milliárd forintot tett ki a tavalyelőtti 10,16 milliárdot követően.

(MTI)