Címlap Közélet Közösség Nem bírták fe...

Nem bírták fenntartani, ezért árulták a pécsi közösségi házat – most mégis kitaláltak valamit!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég még arról írtunk, hogy ők segítenek bajba került művészeknek, most viszont nekik kell a támogatás. A tét nagy. Egy több mint 30 éve üzemelő közösségi házért megy a "harc" Pécsett. 

“Ráment a fél életem erre a közösségi házra. Kicsit bele is őszültem, de megérte. Ez a hely a kulturális autonómia fontos szereplője” – mondja Kosztics István. A Rácz Közösségi Házat működtető egyesület elnöke a szomorú tényt is közölte: az ingatlan üzemeltetése 15-20 millió forintba kerül évente. Ezt az összeget egészen 2019-ig össze is tudták kuporgatni, utána azonban valami megváltozott. Most abban bíznak, hogy mind a városvezetés, mind a kormányzat felismeri a hely szükségességét.

Kosztics István: 2015-ig nem volt gond. Azután egyre szűkültek a lehetőségek, uniós pályázatokon sem nyertünk.

189 millióért kezdték árulni 2021-ben

Az 500 négyzetméteres belvárosi ingatlant azért kezdték árulni, mert már nem bírták fizetni a rezsit.

– Voltak pályázatok és a város is támogatott minket évi 1,5 millió forinttal. Ez három éve 500 ezerre csökkent. Egyszerűen minden támogatás lecsökkent, ezért búcsút vettünk a háztól. Árulni kezdtük 189 millióért, amit nemrég 250 millióra emeltünk fel – vallotta be Kosztics István.

“Írtunk levelet Pécs polgármesterének, ősszel történhet előrelépés”

– Tudjuk, hogy a város nincs könnyű helyzetben. De úgy gondoljuk, hogy most összefogásra van szükség. Ezért ősszel olyan konferenciát szeretnénk tartani, ahol mind a város részéről, mind a kormány és szervezetek részéről lesznek képviselők. Meg akarjuk menteni a házat és az ott folyó munkát – húzta alá Kosztics István.

Törlik a hirdetést

Erről az ingatlanról van szó

Pécs történelmi belvárosában eladásra kínálunk egy 1998-ban épült 3 szintes ingatlant. Az épület 239 m2 alapterületen helyezkedik el, 3 szinten 500 m2 hasznos belső térrel rendelkezik” – olvasható még a hirdetés szövegében. De hamarosan visszaveszik a hirdetést, mert abban bíznak, hogy ősszel megoldás születhet a ház üzemeltetése kapcsán. – Addig megpróbáljuk elvégezni a legszükségesebb munkálatokat az ingatlanon. A nagy eső kárt tett a tetőben, bádogozásra is szükség van – tette hozzá közösség vezetője.

A házat a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület üzemelteti. Az egyesület már több mint 800 tagot számlál, és majdnem száz településsel áll kapcsolatban. Fő céljuk, hogy megmutassák és támogassák a cigány kultúrát, művészeket és hagyományokat.

EZ IS ÉRDEKELHET: