Címlap Közélet Összefogtak a...

Összefogtak a pécsi romák: bajba került művészek alkotásait állították ki, hogy boldogabbá tegyék a karácsonyukat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe került művészek alkotásait állították ki a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban. Több mint 50 művész csaknem 100 festménye és grafikája vásárolható meg az ünnepek előtt. Az így befolyt összeget a képzőművészeknek utalják át.

– A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület az elmúlt 33 évben több száz egyéni és társas kiállítást szervezett, ennek kapcsán művészekkel is találkozott és jó barátságot alakított ki – mondta Kosztics István. A Rácz Aladár Közösségi Házat működtető egyesület elnöke hozzátette: nem szeretnék magukra hagyni a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereket.

– Ez jól tükrözi a nyitottságunkat. Szolidaritást kell vállalnunk a művészek támogatásával is. A Rácz Aladár Közösségi Házba várjuk azokat a pécsi polgárokat, akik tartós értéket szeretnének vásárolni úgy, hogy közben segítik is a bajba került társaikat – tette hozzá Kosztics István.

A kiállításra azon művészek jelentkezését is várják, akik alkotásaikat állítanák ki.

Már kaptak támogatást

A kiállítás megnyitója után Kővári János, az ÖPE-KDNP önkormányzati képviselője jelezte, hogy 50 000 forinttal szeretné támogatni az egyik művészt.

– A képviselői díj éves emelésének összegét ajánlottam fel, mert mi úgy érezzük, hogy nem nálunk van ennek a pénznek a helye, hanem azoknál, akik nehéz helyzetbe kerültek. Én arra biztatom a többi képviselőtársamat, hogy cselekedjenek hasonlóképpen! – mondta Kővári János, aki nem megvásárolta, hanem „örökbe fogadta” az egyik festményt, így az megmarad a kiállításon.