Címlap Gazdaság Jó hír: marad...

Jó hír: marad a babaváró és az otthonteremtési támogatás is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a babaváró támogatás, valamint több családtámogatási program meghosszabbításáról.

Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 30 év alatt gyermeket vállaló nőknek

A kormány döntése értelmében nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. A kedvezményre jogosult fiatal anyának az adóelőleg-megállapítására kötelezett kifizető részére tett adóelőleg-nyilatkozatban kell érvényesíteni a kedvezményt.

Marad a babaváró és az otthonteremtési támogatás is

A babaváró támogatás továbbra is elérhető lesz a jövőben. A kormány 2024-ig hosszabbította meg a hitel igénybevételének lehetőségét.

A lakásépítéshez és -vásárláshoz igényelhető támogatások is tovább élnek. A kormány 2024-ig meghosszabbította az új lakásások építéséhez, illetve vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatások elérhetőségét. Ennek része, hogy 2024. december 31-ig meghosszabbították az építési, illetve vásárlási költségek áfájának visszaigénylését 5 millió forintig.

A használt lakás vásárlásához, illetve bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pedig kiegészítésre került, az alábbiak szerint: „Nem vehető igénybe a támogatás, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.” Szintén fontos módosítás a falusi csok igénylésének 2024. december 31-ig való meghosszabbítása.