Amália

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

190 millióból fejlődött a betegbiztonság Pécsen!

/

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2018-ban mintegy 189 millió Ft összértékű támogatást kapott a betegbiztonság komplex fejlesztésére. Az EFOP-2.2.18-17 kódszámú pályázat keretében elnyert támogatás jelentős részét, több mint 93 százalékát a Klinikai Központ infekciókontrollját szolgáló eszközállomány jelentős bővítésére fordították, a fennmaradó összegből a projektmegvalósítás költségeit finanszírozták.

Hirdetés

Az egészségügyben a betegbiztonság egyik igen fontos eleme az infekciókontroll, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásában szerepet játszó tényezők ismeretén, elemzésén alapuló, a kórházi fertőzések megelőzésére irányuló azon intervenciós tevékenységek, melyeket kórházi szinten a kórházhigiénés szervezeti egységek látnak el.

A projektben beszerzett eszközök a 2019/2020 fordulóján kirobbant koronavírus járvány idején is nagyon sokat jelentettek a PTE Klinikai Központ biztonságos betegellátása tekintetében. Akár fogalmazhatunk úgy is, hogy a pályázat segítségével megvalósított fejlesztés egy „jövőbe látó” lépés volt, ugyanis a projektzárás idején zajló SARS-CoV-2 pandémia közepén a projekt keretében beszerezett eszközök nélkülözhetetlenek voltak az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet számára.

A hat közbeszerzési eljárásban megvásárolt termékek a Klinikai Központ Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetén kívül a Kórházhigiéniai Szolgálat eszközállományát javították jelentős mértékben. Ezeken túl egy további eszközt is beszereztek, mely a Rákóczi úti és Rét utcai telephelyek melegvíz ellátó rendszerének még biztonságosabb tisztítását, fertőtlenítését tette lehetővé. Az eszközbeszerzések összértéke meghaladta a 176 millió Ft-ot.

Az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézethez került eszközök elsődlegesen az Intézet Bakteriológiai és Kórházhigiénés Laboratóriumának a megerősítését, valamint a molekuláris mikrobiológiai vizsgálatok fejlesztését szolgálják. A jelentősen modernizált diagnosztikai műszerpark segítségével eredményesebb lett a kórokozók kimutatása, gyorsabban jut mikrobiológiai diagnózishoz a klinikus, s így előbb indíthatja a beteg gyógyszeres kezelését.

A beteg biztonságát közvetlenül érintő előnyös hatáson, azaz a diagnosztikai eredményhez jutás gyorsaságán túl a projekt az intézet epidemiológiai munkájának hatékonyságát is jelentősen javította. Az intézet epidemiológiai tevékenysége keretében beteg-, dolgozói- és környezet-szűréseket is korszerű módszerekkel végezhetnek, melyek során a különböző kórokozók genetikai összehasonlítása, tipizálása alapján a fertőzések közös eredetét tárhatják fel. Ezek mellett a mikrobák korszerű tárolása, és a dolgozók védelme érdekében beszerzett eszközök is a betegbiztonságot szolgálják.

A Kórházhigiéniai Szolgálat számára beszerzett eszközök között található több, a kézfertőtlenítés lehetőségét a kórházban ápoltak és a látogatók számára is minden klinikai telephelyen biztosító automata kézfertőtlenítő, valamint a helyiségek fertőtlenítése hatásfokát javító, és a fertőtlenítések megfelelőségét ellenőrző rendszerek.

A projekt céljainak továbbfejlesztését, és azok megvalósítását egy újabb elnyert pályázati támogatás biztosítja, ugyanis a PTE az EFOP-1.8.21-18 kódszámú, „Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben” elnevezésű pályázati konstrukcióban további 58 millió Ft támogatást nyert el. Az új projekt megvalósítását tervezetten ez év szeptemberében kezdik.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Hatalmas pécsi siker: A világ 200 legjobb egyeteme között a PTE!

Következő sztori

„Olyan kiállításokat szeretnék Pécsett, amelyekért ide kell jönni – nem pedig Budapestre!"

Legutóbbiak innen: Egyetem

bool(false)