Címlap Baranya 300 ezer hely...

300 ezer helyett 2 milliós gázszámlát kapott egy pizzéria! Pécsett kivárnak az éttermesek, Orfűn egyáltalán nem aggódnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szegedi pizzéria gázszámlájától hangos most az internet. A Pizza Monkey nemrég posztolta közösségi oldalán, hogy az eddigi 250-300 ezer forintos számla helyett több mint 2 millió forintot számlázott ki neki a szolgáltató. Megkérdeztünk két orfűi egységet és két pécsi vállalkozót, hogyan látják a közeli jövőt.

– Bár a villanyszámlánk duplájára nőtt, nem fogunk bezárni – szögezte le egy belvárosi pizzéria tulajdonosa. – Ez a drágulás azonban érezhető, hiszen egy százezres tétel helyett milliósra rúgott fel a múlt havi számla. Ugyanakkor nem aggódunk, kivárunk – tette hozzá.

„A vendégkörünk megmaradt, sőt egyelőre 3000 forint/fő körüli összeget is költenek helyben fogyasztásnál”

– Megvárjuk, hogy mit hoz az ősz. Bár gyorsan hozzáteszem, nem kergetünk hiú ábrándokat – mondta a pécsi éttermes.

A jó alapanyagból nem engednek, rövidebb nyitvatartás lesz a megoldás

Ezt már egy másik pécsi vállalkozó vallja. Kocsis József hangsúlyozta: összetett most a helyzet. A rezsiárak emelkedésével az alapanyagárak is drágultak, amit sokszor már nem lehet „rátenni” az ételekre.

– Van olyan csokoládé, aminek duplájára emelkedett az ára. A cukrászdában – ahol minőségi alapanyagokkal dolgozunk – egyszerűen nem tudjuk realizálni az árakban ezt a drágulást. Érzékeny pont, hogy hol van az a határ, amit még kifizet a vendég.

„Nagy esély van rá, hogy sok vendéglátóegységnek be kell zárnia Pécsett,

mert nem tudja kigazdálkodni az energia- és az alapanyagárakat. És ott van az másik kérdőjel, hogy lesz-e fizetőképes kereslet az emelt árakra” – fogalmazott Kocsis József. A pécsi vállalkozó, akihez többek közt a Jókai Cukrászda, a Főtér és a Kikelet is tartozik, hangsúlyozta: jelenleg felmérik az összes egységet és várnak. Számítanak nagyobb szervezetek, rendezvények foglalásaira az év végén. Mert még az is nagy kérdés, hogy az eddigi vendégkör mennyire költ majd.

„A minőségi ételre, szép környezetre mindig lesz igény, ezért nem aggódunk Orfűn”

– ezt már Kiss Krisztián mondta a Pécs közeli településről. Elismerte, hogy 10 százalékkal emelniük kellett az áraikon, de ez körülbelül 50-100 forintos árkülönbséget jelent az egyik orfűi egységnél. A másiknál egyáltalán nem emeltek.

– Igen, kevesebb lesz a haszon, de az utolsó pillanatig kitartunk Orfűn. Igyekszünk pozitív hozzáállással tenni a dolgunkat, mert eddig is ez igazolt minket. Nem zárunk be, sőt télen is nyitva leszünk – tette hozzá Kiss Krisztián.

Az orfűi vendéglátós szerint azok, akik most „hangoskodnak” arról, hogy bezárnak, egyfajta propaganda miatt teszik

– Őszintén sajnálom azokat az éttermeket, amelyeknek most be kell zárniuk. De azok, akik eddig jól csinálták, jól működtek és biztos vendégkörrel rendelkeztek, azoknak bele kell férnie egy bizonyos fokú többletköltség – zárta szavait Kiss Krisztián, aki elismerte, hogy ők nem használnak gázt.

Egy másik orfűi hely tulajdonosa is hasonlóképp nyilatkozott lapunknak.

„Nekünk be kell vállalnunk ezt az „áldozatot” Orfűért”

– Eddig is hittünk abban, hogy azért is vagyunk, hogy egy ide érkező turista ne csak enni jöjjön, hanem jól érezni magát. Nem utolsósorban azokat a munkavállalókat is szeretnénk megtartani, akik eddig a csapatunkat alkották – mondta a másik orfűi vendéglátós.

Ugyanakkor olyanokról is tudunk, akik már teljesen bezártak Orfűn. De akad vendéglátós, aki gyorsabban állt át az őszi nyitvatartásra.