Címlap Gazdaság Átalakulhat v...

Átalakulhat vagy megszűnhet a kata

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év végéig hátralévő időt az kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése – fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaság cikkében.

Parragh szerint utóbbi az adminisztrációs és bürokratikus terhek miatt „többet vinne, mint hozna”, ezért azt támogatja, hogy jövő januártól induljon el az új rendszer. Szerinte a kata megszüntetése és markáns áttervezése mellett és ellen is szólnak érvek, erről egyelőre korai dönteni.

A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár

– nyilatkozta.

Parragh szerint úgy kell fenntartani a kedvezményes adóztatást az önfoglalkoztatóknak és az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, hogy ne lehessen vele visszaélni. A katások 20-30 százaléka visszaélhet most a rendszerrel, de az is lehet, hogy ez csak óvatos becslés.

A későbbi nyugdíj miatt az adószintet is emelni kell. Ha marad a kata, akkor a bevételi plafont 18 millióra kell emelni, az egy megrendelőhöz normál adózás mellett engedélyezett éves 3 milliós számlázási maximum viszont csökkenhet.

Ezzel lehet ugyanis megakadályozni az ügyeskedést. Korábban véleményt mondott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is, amely nem megszüntetné, hanem átalakítaná a katát.

(Borítókép: Stiller Ákos)