Címlap Gazdaság Befagyasztott...

Befagyasztotta a kormány: nem emelhetnek díjakat az önkormányzatok jövőre

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És még rendkívüli bejelentésre is készül Orbán Viktor szombaton.

Nem sokal azután, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzati adók emelését, újak bevezetését és a jelenlegi kedvezmények csökkentését, egy péntek esti kormányrendelet szabályozza – megtiltja – a települések esetleges díjemeléseit is – vette észre a HVG.

Eszerint az önkormányzatok, továbbá intézményeik és gazdasági társaságaik az általuk nyújtott szolgáltatásért, a tevékenységükért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettséget sem emelhetik 2021-ben, nem terjeszthetik ki ezeket új kötelezetti körre, sőt a már esetleg megállapított új díjat sem vezethetik be.

Az új tilalom csak akkor nem érvényes – írja a lap, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben „számszerűsíthető módon” meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek.

Ez a jogszabály is, mint általában a járványveszélyre hivatkozva meghozottak, azzal fejeződik be, hogy február 8-án hatályát veszti, tartalma azonban az egész 2021-es évre vonatkozik.

Egy másik új rendelet szerint

a bérlő kérésére a veszélyhelyzet végéig meg kell hosszabbítani minden állami és önkormányzati lakás vagy egyéb helyiség bérleti szerződését, majd ezután 90 napig tilos emelni a bérleti díjat. Csökkenteni viszont korlátlanul szabad, még akkor is, ha a bérlő ezt nem kezdeményezi, és ez nem számít a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodást előíró törvény megsértésének

– olvasható a lapban.

Rendkívüli bejelentések jönnek szombaton

Orbán Viktor egy tegnapi rádióinterjúban beszélt arról, hogy ma, vagyis szombaton kiderülhetnek a részletek a januárban induló új gazdaságvédelmi intézkedésekről – írja a Portfolio.hu:

Ma este hosszan dolgozunk, és holnap bejelentést szeretnék tenni arról, a vírus okozta gazdasági válság elhárítását célzó gazdaságvédelmi akciótervnek milyen újabb lépéseit fogjuk bevezetni január elsejétől. Kimunkálás alatt van jó néhány fontos gazdasági döntés, ezt a munkát ma délután talán be is fogjuk tudni fejezni.

 – mondta tegnap Orbán.