Címlap Gazdaság BRÉKING: 18 C...

BRÉKING: 18 Celsius-fok lehet az állami intézményekben és jön a hatósági áras tűzifa

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gázzal és árammal az észszerűség keretein belül óvatosan bánjon mindenki! Ezért is hirdetünk egy tűzifa - és barnaszénprogramot, ami a gázkiváltást segíti - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: hatósági áras lesz a tűzifa és  csak 18 Celsius-fok lehet majd el az állami intézményekben, valamint azt szeretnék, hogy mindenki járjon iskolába, óvodába.   

Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, az energiaárak emelkedéséből adódóan gazdasági válság alakult ki – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután a kormány a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte szerdán.

Az energiaválság legfőbb oka a földgáz hiánya és ára. Amilyen gyorsan csak lehet: csökkenteni kell a gázfogyasztást – hangsúlyozta a miniszter.

a TAKARÉKOSKODÁST SAJÁT MAGÁN KEZDI A KORMÁNY

Ez azt jelenti, hogy a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével

25 százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak

az ehhez szükséges intézkedéseket a következő napokban meg is kell hozni – jelentette be Gulyás.

Jön a 18 Celsius-fok a kórházak és gondozási intézmények kivételével

A kormányzati- és közintézményeknél bevezetendő 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentés gyakorlati megvalósítására vonatkozó kérdésre a miniszter kifejtette: a Miniszterelnökségnél nem támogatják a home office munkavégzést, hiszen minden munkatársra szükség van. A közintézményekben, állami intézményekben – a kórházak és gondozási intézmények kivételével – mindenhol 18 Celsius-fokos állandó hőmérséklet fenntartását javasolják.

Tűzifa- és barnaszénprogramot hirdetnek

Mindkettő a gáz kiváltását segíti. FONTOS!

  • Nemcsak a Tüzépeken, hanem az erdőgazdaságoknál is lehet 10 köbméter fát venni jövő hét csütörtöktől, ami kitart a fűtési szezon végéig
  • Hatósági áras lesz a fa azért, hogy „ne fusson fel túlságosan” a tűzifa ára
  • Megjelölik az átvételi helyeket
  • 10 köbméter fát biztosítanak hatósági áron az állami erdőgazdaságok
  • 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a barnaszén külszíni kifejtése – erről a következő napokban döntenek majd

Lakossági számlák – 150 ezret spórolhatnak átlagfogyasztásig a családok

Az átlagfogyasztásig az áram- és gázszámla rezsicsökkentés nélkül 180 ezer forintba kerülne, most a kettőért együtt 25 ezer forintot kell fizetni. Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal észszerűen bánjanak!

Kis- és közepes vállalkozások támogatására külön programokat fejlesztenek ki

A legnagyobb veszély a munkahelyet érinti, ezért munkahelyvédelmi programra van szükség. Az energiaintenzív iparágakban olyan támogatási programot dolgoznak ki, ami lehetővé teszi, hogy sértetlenül – a profit csökkenésével – folytatni tudják tevékenységüket.

Távhő: mérőórákat szerelnek fel

Minden közlés ellenére a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni. Távhővel rendelkező minden lakást mérőórával kell ellátni, ma 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőeszközzel. Egy évben 30 ezer mérőórát kell beszerezni, de ez a beszerelés és a szerkezet költsége nem a lakásokat terheli majd.

A teljes Kormányinfó itt tekinthető meg: