Címlap Gazdaság Csak minden h...

Csak minden harmadik magyar érzi magát anyagilag biztonságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Portfolio megbízásából készült felmérés szerint csak a magyarok 31%-a érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39%-a rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással. Fél évig csak a 18%-unk húzná ki a tartalékából, ha most elvesztené a jövedelmét. A legtöbb család készpénzben tartja a megtakarítását, a legismertebb megtakarítási konstrukció pedig az életbiztosítás – derült ki a Datalyze 1000 fős reprezentatív internetes kutatásából.

Sokan rettegnek

A felmérés eredményei alapján a lakosság mindössze 31%-a érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69% viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem. A legveszélyeztetettebb csoportok közül a nők 41%-a, a 40-64 év közöttiek 42%-a és az alapfokú végzettségűek 44%-a választotta a legrosszabb opciót.

Nincs sok pénzügyi tartalék

A válaszadók mindössze 18%-a rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal, 61%-a viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

Sok munkanélküli tőzsdézik

A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír (általános pénzforgalmi jellege miatt a folyószámlapénzre és a pénztárcában lévő készpénzre nem kérdezett rá a felmérés). 21% tart otthon forintot és 9% valutát. Miközben befektetési célú ingatlannal 6% rendelkezik, tőzsdei révénnyel csak 3,7%, befektetési jeggyel pedig saját bevallása szerint 3,3%. A tőzsdézők aránya a felsőfokú végzettségűek, a vállalkozók és saját alkalmazásban állók, és érdekes módon – talán nem véletlenül – a munkanélküliek körében a legmagasabb, illetve azok között, akik anyagi biztonságban érzik magukat.

További részletek ITT olvashatók.