Címlap Gazdaság Intő jel: sok...

Intő jel: sokan járnak át Baranyából Horvátországba tankolni

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok baranyai és somogyi vállalkozó tankol még mindig Horvátországban, a hazai üzemanyagárak miatt ugyanis az utazással együtt is jobban megéri kint teletankolni a céges autókat. A jelenlegi hazai árak mellett a benzinen 140, a gázolajon 90 forintot lehet spórolni literenként – derült ki az ATV Híradójából.

Varga László vállalkozó Harkányban és Siklóson üzemeltet boltokat, benzines autóval jár. A telephelyétől mindössze 9 kilométerre van az első horvát kút. Szerinte neki mindenképp megéri átjárni, mert rengeteget spórol, ráadásul a horvát benzinkútnál kapott számlát ugyanúgy elszámolhatja a magyar vállalkozásában.

Azzal, hogy az elmúlt napokban erősödött a forint, kevesebbet kell fizetni a horvát kunáért, még jobban megéri a vállalkozóknak a horvátországi kutakon tankolni. A déli szomszédunknál az állam úgy döntött, hogy megszünteti a benzinárstopot, ami azt jelenti, hogy piaci árért lehet csak tankolni.

Szerdától viszont Magyarországon 18 forinttal drágul a benzin, így aki otthon nem 480 forintért tankol, annak érdemes leutaznia Horvátországba, mert literenként nagyjából 140 forinttal lehet olcsóbban megtölteni a benzines autót.

A gázolaj itthon ugyan 10 forinttal olcsóbb lesz, de még így is 90 forinttal kevesebbet kell fizetni a horvátoknál. Egy horvát benzinkutas szerint annak ellenére hogy náluk csak piaci áron lehet tankolni, sok magyar jár erre a határ közeli kútra.