Címlap Gazdaság Csaknem 1,5 m...

Csaknem 1,5 millióra nőhet a polgármester fizetése!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kistelepülések vezetői járnak a legjobban, de még a főpolgármester fizetését is megemelné a kormány, ugyanakkor a polgármesteri illetményemelések fedezetét a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk – írja a hvg.hu.

A lap szerint látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni tervezi a polgármesterek illetményét. Az erről szóló fideszes törvénymódosító javaslat a hvg.hu információi szerint hamarosan a parlament elé kerül. Eszerint a

a törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő és kötelezően megemelendő polgármesteri illetmények átlagosan 30 százalékkal nőnének.

A javaslat szövege szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. A főpolgármester illetménye 1 500 000 forintra, a megyei jogú város polgármesterének, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesterének illetménye 1 300 000 forintra nő. A települési polgármestereké pedig a korábban alkalmazott sávos rendszerben az alábbi táblázat szerint nő.

Ugyanakkor az előterjesztők javaslata szerint külön forrást nem rendelnek a költségvetésből az önkormányzatoknak, hogy fedezhessék az illetményalap emelését. Az önkormányzatoknak eszerint maguknak kell előteremteni a forrást a béremelésre, miközben a járvány illetve a kormányzati elvonások miatta amúgy is feszítettek a költségvetési kereteik.