Csizmadia: Kozmetikázta Pécs számait a városvezetés

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megpróbáltak eltüntetni egy 3,7 milliárd forintos többletet, és úgy beállítani a számokat, mintha az nem plusz, hanem mínusz lenne - közölte az ellenzék frakcióvezetője. Csizmadia Péter szerint "lebukott azonban a városvezetés".

Holnap tárgyalja a pécsi közgyűlés a város zárszámadását. Némileg egyszerűsítve ez az a dokumentum, amiből látni lehet, hogy Pécs hogyan gazdálkodott tavaly: jól vagy rosszul. Ehhez viszont közgazdásznak kellene lenni, vagy legalábbis pénzügyesnek, de egy komolyabb cégvezető is elboldugul a számokkal. Más viszont nem igen ért ebből semmit.

A városvezetés anyagának szöveges részéből, amit a polgármester írt, úgy tűnik, mintha milliárdos hiány lenne; a gazdasági szakértők anyagában viszont (amiben számok vannak) már ott van az igazi eredmény, vagyis egy több mint 3 milliárdos plusz. Vagyis több milliárdos pluszban zárta Pécs a 2019-es évet – közölte az ellenzék frkacióvezetője, aki szerint a városvezetés ezért most trükközik.

– Mesterségesen rontották le a számokat úgy, hogy például olyan hiteltörlesztéseket is a tavalyi évhez számítottak, amelyek csak idén vagy ezt követően esedékesek – magyarázta a politikus sajtótájékoztatón.

Szerinte Pécs 2019-es zárszámadása a harmadik olyan hivatalos dokumentum, ami tényszerűen igazolja, hogy az előző városvezetés jól és hatékonyan gazdálkodott, szó sem lehetett csődről. Az első ilyen az átadás-átvételkor Péterffy Attila által is aláírt pénzügyi kimutatást, amelyet az Államkincstár igazolt le; majd az Államkincstár külön is kiadott egy “igazolást”, hogy Pécs kasszája pluszos – magyarázta.

Azt a városháza által készített és Péterffy Attila aláírását viselő anyag is elismeri, hogy

“az elkészült szakértői anyagban az auditorok következtetéseiket a társaságok vagyoni- és pénzügyi helyzetére vonatkozóan elsősorban a főkönyvi adatokból vonták
le, mely a költségvetési pénzforgalmi szemlélettől jelentősen eltérő, ezért a zárszámadási előterjesztés II. fejezetétől szemléletbeli és megértésbeli különbséget okoz”

– fogalmaznak sejtelmesen.

Hirdetés
Előző sztori

Így villogott Pécs egén az ötezer év után visszatérő üstökös

Következő sztori

Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1