Címlap Gazdaság Energiaválság...

Energiaválságban fejlesztett Siklós: pénteken nyit a fürdő újra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utoljára két hónapja adtunk hírt a Thermal Spa & HOTEL Castello Siklós négycsillagos fürdő-szálloda komplexum bezárásáról.

Érdeklődésünkre arról kaptunk tájékoztatást a létesítmény vezetőitől, hogy az akkori ígéretekhez hűen

2023. március 10-én 10 órától újra nyílnak a fürdő kapui, valamint a négycsillagos wellnesshotel is várja visszatérő és új vendégeit.

György Zoltán ügyvezető elmondása szerint nem teltek tétlenül az elmúlt hetek, számos, a nyitvatartás alatt a vendégek zavarása nélkül el nem végezhető, látványos és kevésbé látványos felújítás, karbantartás valósult meg. A munkák sora nem ért véget, pár hete született döntés a tulajdonos önkormányzattal egyetértésben a fürdő medenceterét jelentősen érintő burkolatfelújítási feladatok elvégzéséről, melyre egy-két éven belül ütemezetten kerül sor, valamint pályázati forrásból

újabb vendégtereket érintő látványos beruházások valósulhatnak meg és további szórakoztató elemek fejlesztésére is sor kerülhet.

Talán kevésbé szembetűnő, de kiemelten fontos munka keretében egy, a szórakozni vágyók kényelmét garantáló és korunk jelentős társadalmi-gazdasági kihívásait együttesen kezelő, folyamatban lévő fejlesztéssel olyan épületfelügyeleti rendszert alakítottak ki, mely egyszerre oldja meg a fürdő-hotel komplexum fenntartható víz-, hő-, és villamosenergia gazdálkodását, figyelembe véve a vendégforgalmi igényeket, szükségleteket, mindezt környezetbarát és jellemzően rendszerfüggetlen megújuló energia forrásokra alapozva.

Ennek kapcsán ugyancsak a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető együttműködésében megtörtént a teljes hőszivattyús rendszer korszerűsítése, a termálkút vezérlés felújítása, a hőszivattyús rendszerhez hangolása. Az üzemeltető saját beruházásában megvalósult egy 500 kW-os napelempark, ami a korábbi energiahatékonysági intézkedésekkel elért megtakarítások utáni teljes villamosenergia energia igény közel felét biztosítja.

A napenergia minél hatékonyabb felhasználása érdekében ugyancsak az épületfelügyeleti rendszer végzi az energia fogyasztó berendezések működtetésének szinkronizálását. Az épületek téli fűtése, nyári hűtése és a medencevizek temperálása a geotermális energia és a használt vizek hőjének újrahasznosításával, az ehhez szükséges gépek berendezések, az élményelemeket működtető szivattyúmotorok villamos energia igény kielégítése pedig a napsütés erejének hasznosításával valósul meg.

A baranyai termálkincs és napfény segítségével a helyiek és térségben lakók, valamint a távolról ide utazó, pihenni és szórakozni vágyó turisták kényelme így biztosítható, a legkisebb ökológiai lábnyommal, a helyi, regionális és globális környezeti fenntarthatóság szempontjainak minél szélesebb körű érvényesítése és figyelembevétele mellett.