Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napokban írta meg a Pécs Aktuál, hogy űrpolitikai csoport alakult meg a magyar Parlamentben, Kósa Lajossal, Bánki Erikkel, Németh Zsolttal és természetesen Ferencz Orsolyával, aki űrkutatásért felelős miniszteri biztos.


Sokan azóta sem bírnak aludni, mert nem értik, miért költ erre pénzt Magyarország (mármint az „űrprogramra”).

A magyar Országgyűlést teljes jogú tagjai közé választotta az Európai Parlamentközi Űrkonferencia (European Interparliamentary Space Conference, EISC) Bécsben, a testület éves plenáris ülésén.

Az EISC-t 1999-ben az űrpolitikában érdekelt európai nemzeti parlamentek parlamentközi együttműködésének állandó fórumaként hozták létre azzal a céllal, hogy elősegítse a nemzeti politikák kölcsönös megértését az űrpolitikában érdekelt országok parlamentjei között és fórumként szolgáljon az európai űrágazatban.

Az EISC teljes jogú tagjai az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azon nemzeti parlamentjei, amelyek űrügyekkel foglalkozó parlamenti testületet hoztak létre.

Magyarország is teljes jogú tagja a testületnek Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Románia, Spanyolország és az Egyesült Királyság mellett.

Finnország is csatlakozni kíván a testülethez, felvételéről az EISC a 2024 évi plenáris ülésen dönt.

A magyar Országgyűlést Dr. Ferencz Orsolya parlamenti képviselő, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, a Parlamenti Űrpolitikai Csoport elnöke képviselte az Európai Parlamentközi Űrkonferencián.

A miniszteri biztos most a HírTV-ben is elmagyarázta, mért járhat jól ezzel Magyarország, és beszélt arról is, miért éppen azok a politikusok lettek az Űrpolitikai Csoport tagjai, akik.

Az adást itt lehet visszanézni:

(via MTI)