Címlap Gazdaság Ezúttal sem l...

Ezúttal sem lesz adóemelés Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem enged a kormány, az önkormányzatokat érintő újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely gyakorlatilag egy korábbi döntés meghosszabbítása. A kabinet

jövőre sem engedi, hogy az önkormányzatok emeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Ez pedig még jobban leszűkíti az önkormányzatok mozgásterét.

A tavalyi döntést úgy indokolták, hogy ez „biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét”.

A most kiadott, „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló kormányrendelet” címen történt módosítás így néz ki, ha a tavalyihoz hasonlítjuk:

„1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
(2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
(3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

(via hvg.hu)