Címlap Gazdaság Orbán: egyelő...

Orbán: egyelőre nem lesz zárás, meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghosszabbítják az oltási akcióhetet, egyelőre nem lesz zárás – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjúából.

A kormányfő először is az oltási akcióhétről beszélt; feltételezte, hogy nagy sikere lesz.

Meghosszabbítják az oltási akcióhetet

„Arra számítottam, hogy akik nem oltásellenesek, viszont a legkisebb fáradsággal meg tudják oldani az oltás felvételét, kapni fognak a lehetőségen” – mondta, majd bejelentette, hogy meghosszabbítják az oltási akcióhetet. Azt is mondta, idén lehet „nagy karácsony”, ha az oltást felvettek száma megnő.A kormányfő szerint a harmadik oltások felvételének tekintetében élen járunk Európában (20-21 százalék az európai 6-7 százalékos átlaghoz képest), ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.

Amilyen kihívást kapunk, olyan választ adunk, semmit sem zárunk ki. Ha sikerül megfékezni a vírus terjedését, nem fogunk zárni. A zárás lassítás, a megoldás a harmadik oltás

– fogalmazott.

A gyerekeket is lehet oltani

Hogy a gyermekek (5-11 évesek) oltására mikor kerül sor, arra azt mondta, a tudósok már régóta beszélnek erről, hogy bekövetkezhet. „Tudományos körültekintésről van szó. Eltelt két év, most jutott el oda a világ, hogy legalább egy gyógyszergyártó cég azt tudja mondani, hogy lehet oltani őket.” A gyerekek oltása december 20-án érkezik meg, azután lehet oltani a legkisebbeket, a vakcinákat a Pfizertől már lekötötte a kormány. Orbán Viktor azt kérte, a szülők „gondolják át”.

Folytatódik a rezsicsökkentés megvédése

Az energia világpiaci ára rendszeresen változik, többnyire fölfelé, ami súlyos terhet jelent a családoknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy szorítsuk le a szintet egy elviselhető mértékre.

Engem pedig nem a piac érdekel, hanem a családok”

– szögezte le Orbán Viktor, aki szerint Nyugat-Európa most kezd rájönni arra, amit a magyar kormány már 7-8 éve csinál, megvédi a családokat ezen a téren is.

„Ez egy megvédhető, jó rendszer. A multik ettől nem boldogok. De nincsenek egyedül, mi is itt vagyunk. A kormány az emberek oldalán áll. Legyen a cégek oldalán egy tisztességes profit, de ne korlátlan. Legitim, érvényes, helyes beavatkozni, az idő dönti el, hogy helyesen tettük-e” – mondta. Figyelmeztetett, a baloldal és Brüsszel is abban gondolkodik, hogy a lakásokat és az autókat is megadóztassa.

Adócsökkentés

Orbán szerint a kormány azért jár az adócsökkentés útján, mert ez munkahelyteremtő hatású. „Ha jól szabályozza az ember az adókat, akkor a pénz bennemarad a gazdaságban, az embereknek fizetésemelést lehet adni, több munkahely lesz, (…) a középosztály meg van védve. (…) A munkát, a családokat és a magas jövedelmeket szeretnénk összekapcsolni egymással.”

Az interjút alább lehet meghallgatni:

(Borítókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)