Címlap Gazdaság Új módi: igaz...

Új módi: igazolnunk kell magunkat az Aldiban, ha alkoholt akarunk vásárolni

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A HVG szerint új eljárást vezetett be üzleteiben az Aldi, miszerint alkohol vásárlása esetén a pénztáros elkéri a vevőtől a személyi igazolványát. Többen is sérelmezik a módszert, mert az ellenőrzés olyan esetekben is megtörtént, amikor a vásárlóról első pillantásra is egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli.

A HVG megkereste az Aldit, a cég azt írta, hogy nem új eljárásról van szó. Azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére”.

Az Aldi közölte azt is, hogy a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól, és sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot. Ezzel ellentétben a portál több olvasója szerint szerint a személyi igazolvány számát (vagy egyes források szerint a személyi számukat) is rögzítették az Aldi munkatársai.