Címlap Közélet Misebor-autom...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Misebort adagoló automatával csalogatják a látogatókat egy 2800 fős osztrák kisváros templomába. Frauenkirchen mindössze 30 kilométerre fekszik a hegyeshalmi határátkelőtől, s egyedi módszerrel igyekeznek híveket toborozni a helyi templomba: borautomatát helyeztek el a templom előtt, amely hat Celsius-fokra hűtött minőségi borok választékával várja a szomjukat oltani vágyókatírja a Travelo.

A lap szerint az automata nem titkolt célja, hogy mágnesként hasson a turistákra, azaz a templomba csalogassa az embereket. És az augusztusi kánikulában nem kis népszerűségnek örvend, már most sok kerékpáros állt meg, hogy igyon egy pohárka jó, minőségi bort.

Az automatából négy különböző bor kapható, s mindössze egy euróért lehet megkóstolni a finomságokat. Mind a négy bort a régió helyi bortermelői készítették, mindegyik adalékanyag-mentes, és megfelel az egyházi használatra jóváhagyott misebor kritériumainak.

Bár az egyház jóváhagyását élvezik, egyelőre nem számítanak szentelt bornak, vagyis még nem váltak a katolikus dogma szerint „Krisztus vérévé”. Egyszerűen csak jó osztrák borok, amelyeknek bevételeiből a helyi egyházmegyét finanszírozzák.

A világon az első ilyen gép ötlete a város lelkészétől, Thomas Lacknertől származik, aki szerint ez nagyszerű módja annak, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a vallás iránt, és minél több látogatót csábítson a templomba.

Szerinte a torok és a lélek összefügg egymással, így a borautomata látogatása belső szomjúságot ébreszthet a magasabb hatalommal való kapcsolatteremtésre – írja a themayor.eu.