Címlap Gazdaság Jól hasznosul...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű idén is biomasszaként hasznosítja újra az utcára dobott, feleslegessé váló karácsonyfákat a pécsi erőművében. A város meghatározó gazdasági szereplőjeként a társaság több mint 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéséről gondoskodik.

Magyarországon minden évben közel 2 millió karácsonyfát állítanak az ünnep alkalmából. Január beköszöntével azonban sok fa az utcán, vagy még rosszabb esetben a hulladéklerakókban végzi, ahol azért nem jó megoldás az elhelyezésük, mert a fenyőhulladék nehezen komposztálható, illetve nagyon sok helyet foglal el a lerakókban. A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. az előző évek hagyományához híven idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott, feleslegessé váló fákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében, így a fák, megváltozott formában ugyan, de az ünnepi időszak után is hozzájárulnak a pécsi otthonok melegéhez.

A fák begyűjtése az utcákról idén január 9. és 31. között zajlik, azaz a lakosoknak ebben az időszakban érdemes kitenni a fákat, de azok az ezt követő időszakban is leadhatók a kijelölt hulladékudvarokban. A minél gördülékenyebb aprítási munka érdekében azonban fontos, hogy a lakosok szaloncukroktól, díszektől, füzérektől és égősoroktól mentesen helyezzék el a fákat a gyűjtőhelyeken.

A kidobásra ítélt fenyőket az erőmű fogadóterében mobil aprítógépek segítségével darabolják fel. Ezután az így előkészített faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül, ahol magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik a leghatékonyabb felhasználás, illetve a kazánok kímélése érdekében. A városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával jelentős mennyiségű tiszta, zöld energia állítható elő. A begyűjtött mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát képes biztosítani egy teljes hónapig.

A Pannon Hőerőmű 31 500 lakás és 480 intézmény fűtését biztosítja Pécsen.

(Forrás: Veolia Energia Magyarország Zrt.)