Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eltérő szabályozás jellemzi a pécsi benzinkutakat az új szabályok mai bevezetése óta. Van, ahol még mindenki mindent tankolhat, van, ahol kijátsszák a szabályozást és olyan is akad, ahol nem engedik a külföldieket 95-ös benzint tankolni.

Körbejártuk a pécsi benzinkutakat, megnéztük, hol hogyan alkalmazzák az új szabályozást.

MOL

A MOL elsőként megoldotta, hogyan tegyen különbséget a magyar és külföldi autók között. A kútoszlopokon mindenhol a piaci ár szerepel, fizetés előtt elkérik a forgalmit, majd egy vonalkód lehúzása után a magyar autós kedvezményt kap az árból, így jön ki a végén a 480 forintos hatósági ár. Az ügyfelek sokszor nem értik, hogy miért fizet a kútoszlopon látható árnál sokkal levesebbet, amit el kell magyarázni nekik – mondta a kutas.

Magán benzinkút

Rendszámot néznek, nem tudják drágábban adni a külföldieknek a benzint, ezért nem engedik őket tankolni a 95-ös benzinből.

– Egy megoldást tudok javasolni, ha van nála kanna, akkor abba megtankolhat, majd áttöltheti az autójába – mondta a benzinkutas, aki szerint náluk csak így tudják megoldani a helyzetet. Ha mégis elkezdene tankolni, akkor leállítom a kútoszlopot – tette hozzá a kutas.

Shell

Forgalmit nem kérnek, figyelik a rendszámot, ha külföldi érkezik, akkor figyelmeztetik, hogy csak prémium kútfejet használhatja. – Nem kérhetem el a forgalmit. Ha elfogy a prémium, akkor nekik nincs tankolás, nem tudom a gépen beállítani a piaci árat – mondta a benzinkutas.

ÖMV, Lukoil

Még mindenki tankolhat, a pénztárosok nem kaptak még utasítást, hogyan tegyenek különbséget a magyar és külföldi között, ráadásul a pénztárgép sincs még átállítva.

(A cikk tartalma a május 27-i, péntek délelőtti állapotokat tükrözi.)