Címlap Politika Százmilliókat...

Százmilliókat lapátolnak ki önkormányzati cégekből Pécsen – Újabb vezető hagyja el a Városházát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem a válaszok, hanem a kérdések gyűlnek a pécsi Városháza, illetve városvezetés körül. Mint azt a Pécs Aktuál megtudta, egy harmadik vezető is távozik a Polgármesteri Hivatalból. Markó Ildikó volt eddig a marketingosztály vezetője. Helyére információink szerint egy ismert pécsi egyetemi oktató lánya érkezhet hamarosan.

Markó távozásának okát és körülményeit egyelőre nem tudjuk, de igyekszünk hivatalosan is kideríteni.

Az biztos, hogy valami történik a városvezetésben, mert távozott a polgármester kabinetvezetője és a városi főépítész is a napokban.

Bár mindegyiküket kerestük, sem ők, sem a városvezetés nem hajlandó kommentálni a távozásokat.

A Pécs Aktuál ezért újabb közérdekű adatigénylést volt kénytelen benyújtani a polgármesternek, amiben nemcsak a kabinet tagjaira és feladataira kérdeztünk rá, hanem a bérekre is. A távozások mögött ugyanis általában vagy szakmai, vagy emberi, erkölcsi okok állnak, de a bérfeszültség sem elképzelhetetlen.

Már több száz millió forintot lapátolt át a városvezetés Péterffy korábbi munkahelyéhez

Látszólag csak lazán kapcsolódik a fenti hírhez, hogy kiderült, két év alatt 584 milliót vett ki a pécsi távfűtő cégből a baloldali városvezetés, ebből pedig eddig százmilliók vándoroltak Péterffy Attila volt munkahelyéhez, a francia Veoliához.

A PÉTÁV friss, múlt évről szóló beszámolójából egyértelműen kiderült, hogy

  • 2020-ban 384 milliót,
  • 2021-ben pedig 200 millió forintnyi

osztalékot vettek ki a cégből, amelynek fele a Veoliához ment. Itt dolgozott korábban évekig a hőerőmű vezetőjeként Péterffy Attila, Pécs polgármestere, akinek vezérigazgatói irányítása alatt – immár bírósági ítélet szerint is – több millió tonna fát tüzeltek el az erőmű kazánjaiban. 

– Ebből a pénzből korszerűsítésre, karbantartásokra, az elöregedett vezetékek, rendszerek javítására, felújítására is lehetne költeni, aminek következtében a város és a városlakók befizetései is csökkenhetnének, de ez a baloldalnak nem számít – mondta a BAMA-nak Csizmadia Péter, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság fideszes elnöke, frakcióvezető.

Csizmadia szerint a városvezetés idén újabb 100 milliót tervez kivenni a vállalatból, így az elmúlt években összességében

közel 350 millió vándorolt Péterffy egykori munkahelyéhez.  

Nemcsak emiatt idéztük ide a hírt azonban, hanem azért is, mert Péterffy egykori munkahelyéről sorban érkeztek az önkormányzathoz egykori kollégái is.

Meixner András volt szocialista alpolgármester fia, Meixner Barna is a cégnél dolgozott korábban, ő a Biokom vezetői székét kapta meg. Szintén a cégnél dolgozott Péterffy mellett a városházi sajtóosztály egyik oszlopos tagja, de éppúgy a vállalatnál volt az az önkormányzati szférában milliós álomfizetést kapó HR-igazgató is, aki a Pécsi Vagyonhasznosítónál találta meg a helyét, holott az elvileg ingatlanhasznosítással foglalkozó cégnél már korábban is volt – fele ennyit kereső – HR-vezető.

Újabb exhőerőműs érkezhet egy szakember helyére

A Pécs Aktuál a Biokom egyik munkatársától úgy értesült, a cég alá tartozó Dél-Komnál is vezetőt cserélnének. Egy újabb exhőerőműst, S. Tibort nézhették ki Mayer Edit cégvezető helyére, akinek – értesüléseink szerint – meg is üzenték már a várható elbocsátást. A cégvezető asszonyt egyelőre nem sikerült elérnünk, de információnkat mások is megerősítették.

S. Tibor egyébként  a pécsi erőmű tüzelőanyag-beszerzését végző Pannon-Biomassza Kft. műszaki vezetője volt 2015-ig, majd Bólyba került a Bonafarmhoz.

Úgy tudjuk, a Dél-Kom Kft.-vel minden rendben van egyébként a nehézségek ellenére, és a felügyelőbizottság is csont nélkül fogadta el a cég friss beszámolóját; a cégvezetővel soha semmilyen probléma nem volt korábban.