Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Péterffyék pedig asszisztálnak ehhez" - írta az ÖPE vezetője. Megszólalt az ügyben a városvezetés, és a pécsi Fidesz is!

„Bréking! Megint lelepleződött a Mutyiland. A gyükési építési tilalom mögött két baloldali oligarcha háborúja zajlik. Egyikük medencés villákkal rendelkezik, a másik most akar ilyet építeni a Rengeteg utcában.”

– közölte az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője a közösségi oldalán. Kővári János szerint „emiatt veszélyeztetve lenne a gyükésiek vízellátása. Persze ők – mármint az „oligarchák” – a szerk. nem magukon spórolnának a vízzel, hanem a többi 240 ingatlantulajdonos további vízfogyasztásának korlátozásától várnák a megoldást. S ehhez Péterffyék asszisztálni akarnak. Nem hagyjuk, kiállunk a gyükésiek mellett!” – tette hozzá Kővári.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, forrnak az indulatok Gyükésben: 241 telektulajdonos szívhat, ha a városvezetés nem változtatja meg a tervezett döntését. Építési tilalmat akar ugyanis bevezetni Péterffy Attila a városrészben, noha szakmailag nem igen sikerült megindokolni, hogy miért – legalábbis a kritikák szerint.


Ki a két „baloldali oligarcha”?

Az fontos kérdés, hogy Kővári szerint ki az a két „baloldali oligarcha”, akire bejegyzésében célzott? Az egyik nagy valószínűség szerint a pécsi önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztályának vezetője, Varga Péter lehet, aki a cégjegyzék szerint egyik tulajdonosa annak a cégnek, amely éppen „szálláshelyet” szeretne építeni abba az utcába, amelyben az ingatlanok jó része egyetlen családhoz köthető. (Varga Péterről és családjról ITT, és ITT is írtunk már bővebben.)

A tervezett tilalom ellen tiltakozó gyükésiek szerint ez a család – amely több „luxusingatlannal” is rendelkezik a környéken, és szinte egy teljes utca az övék -, „megmozgatta a politikai kapcsolatait” annak érdekében, hogy más ne költözhessen a közelükbe, legfőképpen ne egy apartmanház. Erre a feltevésre azonban bizonyítékot nem tudtak mutatni lapunknak azok, akikkel beszéltünk, ez csak egy „megérzés” a részükről tehát. Mivel a család, és annak városszerte ismert családfője nem közszereplő, ezért nevüket nem írjuk le! Vélhetően azonban Kővári erre a családra, vagy családfőre célzhatott bejegyzésében.

Ez azért is valószínű, mert Kővári járt a helyszínen, és fotókat is készített a család „luxusvilláiról”, amelyeket nyilvánosságra is hozott.

A terület Momentumos képviselője, Sajgó György lapunk érdeklődésére megerősítette, valóban egy család áll nagy részben amögött, hogy az önkormányzat rendeljen el építési tilalmat a környéken, emiatt petíciót is írtak, amelyet 22-en írtak alá, igaz, az aláírók nagy része a családhoz tartozónak mondható.

Lenne más szakmai javaslat

Az ügyben megszólalt a Gyükésiek Öntevékeny Köre Egyesület (GYÖK) is, amely egy alapos szakmai javaslatot juttatott el a városvezetésnek. Ennek lényege, hogy

  • A Közgyűlés vegye le a napirendről a „Pécs Gyükés városrészében építési tilalomról szóló önkormányzati rendelet megalkotása” című előterjesztést és hívjon össze a településrész lakói és telektulajdonosai részére egy egyeztetést, valamint történjen meg az érdekeltek bevonásával egy helyszín bejárás, melynek során tisztázódhatnak a tényleges körülmények és szándékok;
  • Amennyiben napirenden marad az előterjesztés, javasolják, hogy ne szülessen döntés az időkorlát nélküli építési tilalomról és történjen meg az 1. pontban írt egyeztetés és bejárás;
  • Amennyiben napirenden marad az előterjesztés és a Közgyűlés a gyükési lakók és telektulajdonosokkal történő egyeztetést mellőzve dönt, úgy javasolják, hogy a korlátozás legyen határozott időtartamú – 2023.12.31-ig – mely idő alatt elvégezhető az 1. pontban írt egyeztetés és bejárás; egyúttal (értelemszerűen), korlátozódjon az érintett konkrét területre, azaz a Rengeteg utcára (lásd 3. sz. melléklet) és ugyanakkor ne kerüljön be a földhivatali nyilvántartásokban az időszakos korlátozás (tekintettel annak átmeneti jellegére).

A GYÖK javaslata részletesen itt olvasható, vagy le is tölthető mellékletekkel, térképekkel együtt:

A bizottságon már átment

Lapunkat hétfőn úgy tájékoztatta az egyik önkormányzati képviselő, hogy a baloldali többségű önkormányzati szakbizottság támogatta a tilalom bevezetését, és elfogadta az előterjesztést, és azt változatlan formában a Közgyűlés elé terjesztik kedden. A városvezetés – előterjesztő, vagyis a polgármester – azonban dönthet úgy is akár, hogy leveszik naiprendről a témát, és nem döntenek benne, elnapolják azt.

Péterffy és alpolgármestere veszett össze a DK miatt?

A pécsi Fidesz közleményben tudatta hétfőn késő délután, hogy információik szerint éppen az MSZP-s körök kiszorítása folyhat a Városházán Gyurcsány Ferenc támogatásának megszerzése miatt. Ez az ára ugyanis annak – írják, hogy Péterffy újrázni tudjon, vagy legalábbis a DK támogassa az indulását.

Mint írták: „Új nóvuma a pécsi városházán évek óta zajló baloldali belharcnak, hogy az eddigi szövetségesek – Péterffy Attila polgármester és az MSZP-s hátterű Ruzsa Csaba alpolgármester – egymásnak feszülnek, gazdasági holdudvaruk érdekei mentén.

A Gyükésben elrendelt építési tilalmat egy olyan apartman beruházás megakadályozása végett igyekszik elrendelni Péterffy Attila, amely egyértelműen Ruzsa Csabához köthető.

Az apartman építését ugyanis korábban a Mecsek Cabin Kft. kezdeményezte, amelynek 50 százalékos résztulajdonosa az a Varga Péter, akit Ruzsa Csaba javaslatára neveztek ki a városházi Gazdaságfejlesztési Főosztály élére, és aki az alpolgármester bizalmi, üzleti köréhez tartozik.

A szocialista vállalkozói körök háttérbe szorítására tett kísérlet egyértelmű jele a városházi belső viszonyok átrendeződésének és annak, hogy a Ruzsa Csabához, Puch Lászlóhoz és Nyőgéri Lajoshoz köthető üzleti csoportok és személyek egyre jobban háttérbe szorulnak, helyüket pedig lépésről lépésre a Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz kötődő helyi szereplők veszik majd át, hiszen Gyurcsány támogatása nélkül Péterffy nem maradhat polgármester.

Mi egyet ígérhetünk a gyükésieknek: amennyiben jövő évben a jobboldal kap bizalmat a választóktól, mind Gyurcsány cápáit, mind pedig a szocialista szélhámosokat távol tartjuk a várostól és Gyükéstől is, ezzel biztosítva a környéken élők nyugalmát. Legyen egyértelmű Péterffy számára is: nem dönthet a polgármester a gyükésiekről a gyükésiek feje felett!

Addig is felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy vegye le a holnapi közgyűlés napirendjéről a gyükésieknek felesleges kárt okozó javaslatát!” – írták.

A városvezetés puhul, már csak „szűkebb és ideiglenes építési tilalomról” írnak

Az ügyben végre megszólalt a városvezetés is hétfő délután. Közleményükben azt írják: úgy döntöttek, hogy a keddi Közgyűlésen az eredetinél jóval kisebb területre, mindössze 35 telekre szűkítik az építési tilalmat.

„Az önkormányzat párhuzamosan felkéri a Tettye Forrásház Zrt-t, hogy kezdje meg a hálózat bővítésének tervezését. A tervezési költségekre Pécs városa 2024-es költségvetéséből biztosít keretet. Így a várakozások szerint az építési tilalom az érintett 35 telekre is feloldható lesz egy éven belül” – magyarázták.

A részletek holnap derülnek ki a Közgyűlésen.