Címlap Közélet Elrendelték a...

Elrendelték az építési tilalmat Gyükésben, de egyeztetni fognak a családi házak tulajdonosaival

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Tehát valaki kiszédeleg a medencéjéből, nehéz helyzetbe akar hozni egy csomó Gyükésben élő embert, és mi ezért most arra vagyunk kényszerítve, hogy gyorsított eljárásban lezavarjunk mindent, és ne folytassunk normális párbeszédet az érintettekkel? Hát, már bocsánat!”

– összegezte a gyükési építési tilalomról szóló városházi döntés előtti utolsó pillanatokat, és magát az eljárást a Tiszta Kezek Frakció vezetője, Bognár Szilvia. Ezt megelőzően arra kérdezett rá, vagyis inkább célzott lényegében, hogy Péterffy kampányának pénzügyi támogatója lehet-e ez a „medencés ember” esetleg, és már a jövő évi kampánypénzekre is gondolva sietett-e ennyire a városvezetés megfelelni a család igényeinek?

Bognár felvetését szó nélkül hagyta a polgármester, arra egyáltalán nem reagált.

A keddi közgyűlés a képviselők – ahogy az várható volt – elrendelték az építési tilalmat a városrészben 2024. szeptember 30-ig, de az eredeti, és még a hétfői bizottsági ülésen jóváhagyott 241 telekkel ellentétben csak 35 ingatlan esetében. Ezzel együtt a városvezetés ígéretet tett arra, hogy mind a 35 tulajdonost személyesen keresik fel, és egyeztetni fognak velük a tilalom esetleges feloldásáról, a cél ugyanis az lenne – magyarázta Ruzsa Csaba -, hogy soklakásos társasház ne épülhessen a környékre, az ugyanis már veszélyeztetné a biztonságos ivóvízellátást. Mint az ülésen egyébként kiderült, senki nem akar nagy társasházat építeni, egy cég viszont négylakásos házat igen, ahol szálláshelyet működtetnének – de ez érdemben nem rontaná az ivóvízellátást a környéken – derült ki szintén.

Az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szerint „egy nagy színjátéknak” lettek részesei az ingatlanukat és vagyonukat féltő gyükésiek, és Kővári szerint csak azért szűkítette le az önkormányzat az építési tilalmat, és tett ígéretet a személyes egyeztetésre, mert idő előtt nyilvánosságra került, hogy mire készülnek. Kővári megismételte, hogy Gyükésben két baloldali oligarcha csatározik – „az egyiknek már van medencéje, ezzel veszélyeztetve a városrész ivóvizét, a másik meg most akart volna építeni, de ez zavarta az előzőt” – és emiatt lett téma az építési tilalom. Ennek a gondolatnak a részleteiről itt írtunk bővebben:


A közgyűlésen ott volt és hozzászólt a témához az LMP parlamenti frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezetésnek a köz érdekeit kellene képviselnie, nem egyéni érdekeket. Egyetlen család panaszai indították el az ügyet – magyarázta Keresztes, egy olyan családé, amely több luxusingatlant épített Gyükésben, medencével.

„Elképesztő és botrányos, hogy valaki miután megépíti luxusingatlanjait maga és családja számára, majd megépíti a medencéjét, el tud indítani egy olyan eljárást, ami másokat lehetetlen helyzetbe hoz. És ezt néhány hét alatt átveri a rendszeren úgy, hogy még egy nappal ezelőtt is 241 ingatlant érintett volna hátrányosan”

– akadt ki Keresztes, aki arra kérte a városvezetést, hogy vizsgálják meg, ez hogyan történhetett meg.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzat 30 napon belül eleget tenne a lakókkal történő egyeztetésnek, de ezt a módosító javaslatot leszavazta a városvezetés, mert rövidnek találták ezt az időszakot.

A teljes vita, a gyükésiek hozzászólásaival itt nézhető vissza, ez volt az első napirendi pont.