Címlap Balhé Forrnak az in...

Forrnak az indulatok Gyükésben: 241 telektulajdonos szívhat

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Építési tilalmat akar bevezetni a városvezetés, a közvélekedés szerint viszont csak egyetlen család miatt.

Építési tilalmat akar elfogadtatni Péterffy Attila Gyükésben, ami 241 ingatlantulajdonost érintene hátrányosan, hiszen – egyebek mellett – jelentősen csökkenne az ingatlanuk értéke. A vonatkozó városházi dokumentum szerint erre azért van szükség, mert 22-en aláírtak egy petíciót, és az új építkezések veszélyeztetnék a tűzivíz-ellátást, ami nincs, vagy nemigen van a helyszínen.

A tervezett építési tilalommal korlátozott ingatlanok lehatárolása (Forrás: Pécsi Önkormányzat)

Az ott lakók azonban mást gyanítanak, és úgy vélik, egyik szomszédjuk – akinek családja több „luxusingatlannal” is rendelkezik a környéken, szinte egy teljes utca az övék -, „megmozgatta a politikai kapcsolatait” annak érdekében, hogy más ne költözhessen a közelükbe. A tiltakozást döntő többségükben ezen család tagjai írták alá. Erre a feltevésre bizonyítékot azonban lapunknak nem tudtak mutatni azok, akikkel beszéltünk.

Az biztos, hogy 3-4 tervezett építkezés is folyna az érintett területen – köztük a Rengeteg utcában -, de ezek többsége családi ház lenne. Viszont a városházi dokumentum szerint egy „szállásépületet” is építene oda egy cég, amelynek a cégjegyzék szerint éppen a rejtélyes Gazdaságfejlesztési Főosztály vezetője, Varga Péter az egyik tulajdonosa. A petícióban ezt is sérelmezik az aláírók, mert szerintük „a meglévő közterületek kiépítettsége (1 sávos közút) és erősen leromlott állapota nem teszi lehetővé a további jelentős gépjárműforgalom generálását”, illetve „a meglévő ivóvízhálózat is jelentős ivóvízellátási zavarokkal küzd, és a vízfelhasználók számának növelése a vízhálózati ellátás összeomlásához vezetne”. Mindemellett pedig „a szállásépületek befogadó képessége alapján prognosztizálható állandó vendégmozgás az utcában lakók élet- és vagyonbiztonságát nagymértékű veszélynek tenné ki.”

A Pécs Aktuál úgy tudja, de ez egyelőre nem hivatalos értesülés, hogy Vargáék cége egyébként elállt, elállna az apartmanház ötletétől, és inkább családi házat építenének csak a telekre – noha egy kisebb vendégforgalmat generáló épületet elbírna a közmű (lásd lentebb – a szerk.)

Gyükési látkép (Forrás: Google)

A Tettye Forrásház szerint korlátozásokkal lehetne építeni a területre családi házakat, az építési tilalom fölösleges túlzás, de például egy 30 lakásos társasházat, vagy egy nagyobb szállodát már nem bírna el a rendszer. Gyükésben ezért „csak és kizárólag alacsony vízigényű lakóépületek kialakítását javasolják a területen, továbbá az oltóvízellátás a hálózatról nem biztosítható, ezért egyéni tűzivíztározókra is szükség lehet a beépítések során”.

Elkapkodott döntés

Lapunk elérte a terület momentumos önkormányzati képviselőjét. Sajgó György kijelentette, elkapkodottnak véli az építési tilalom bevezetéséről szóló döntés előterjesztését, mert ezzel nagyobb kárt okoznának az ott élőknek, mint hasznot.

A képviselő megerősítette, valóban egyetlen család ellenzi leginkább az új építkezéseket a környéken, viszont azzal ő maga is egyetért, hogy a Mecseket ne lehessen teljesen beépíteni. Ezzel együtt úgy látja, „normális”, egylakásos családi házak még elférnek ott a területen bőven, azzal senkinek nem okoznak kárt az építtetők, akik közül ráadásul volt, aki vállalta, hogy az egész környéknek biztosítja a tűzivizet is.

Sajgó most azt szeretné elérni, miután alaposabban is tájékozódott az ügyben az elmúlt napokban, hogy ne döntsenek ebben az ügyben a keddi Közgyűlésen, és lehetne egy lakossági fórum is az érintett lakókkal.

Hogy ez sikerül-e neki, vagy csak módosítják, enyhítik majd a vonatkozó döntést – például korlátozásra, adott telkek esetében -, az hétfő délután kiderül, ma ugyanis városvezetői értekezletet tartanak ebben az ügyben is. Legkésőbb kedden ez nyilvánosságra is kerülhet.

Kővári: ne legyen teljes építési tilalom Gyükésben

Kővári János cikkünk után jelezte, a hétvégén a lakók kérésére bejérta a környéket, és ott már most is van olyan hatalmas családi ház, amelynek óriási medencéje is van; ez szerinte inkább összefügghet a környéken tapasztalható víznyomás problémáival, mint egy új családi ház, amely minden engedélyt megkapott a vízműtől is. Az ÖPE vezetője szerint nem szabad egy egész városrészt ellehetetleníteni, építési tilalommal sújtani, miközben ezt lokálisan és célzottan is lehet kezelni egy-egy ingatlan esetében.

A Kővári a jegyzőhöz fodult az ügyben. További információkat holnapra ígért.