Címlap Közélet Családi adóke...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Építmény- és telekadó-mentességet adna választási győzelme esetén a pécsi jobboldal a nagycsaládosok részére. Az ügyben Csizmadia Péter tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt.

A politikus szerint örömmel értesültek Orbán Viktor miniszterelnök minapi bejelentéséről, amely szerint a jövőben már a három gyermeket nevelő édesanyák is részesülnek a személyijövedelemadó-mentességben. Ezzel tovább bővül az a támogatáscsomag, amely már az elmúlt időszakban is évente többezer milliárd forinttal segítette a magyar családok mindennapjait. Ez valóban példa nélküli Európában! – fogalmazott Csizmadia.

Egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a gyermekvállalás ne többletterhet, hanem előnyt jelentsen. Ezért ezt a célt mind a Kormánynak, mind a helyi önkormányzatoknak támogatniuk szükséges adópolitikájukon keresztül is. Ennek érdekében – az elmúlt években – többször is benyújtottuk javaslatunkat, hogy a pécsi nagycsaládosok mentesüljenek a helyi építmény- és telekadó megfizetése alól. Sajnálatosan a pécsi baloldali városvezetés nem támogatta kezdeményezésünket. A gyermeket nevelő pécsi családok tehát nem számíthatnak a jelenlegi városvezetésre, ezért változásra van szükség!

– hangsúlyozta a Fidesz közgyúlési frakcióvezetője.

Hozzátette, hogy amennyiben a jövő évi választások után a polgári jobboldal kormányozhatja Pécset, első intézkedéseik között bevezetik a pécsi nagycsaládosok részére az építmény- és telekadó-mentességet.

Emellett fokozatosan további kedvezményeket vezetnének be a gyermeküket egyedül nevelők részére, hiszen világos, ahol minden teher egy szülőre hárul, ott még fontosabb a támogatás.

Csizmadia szerint Pécs városát a rendszerváltozás óta sújtja a demográfiai válság. A jelenlegi városvezetés az ígérete ellenére sem hozott ebben változást, hiszen 2019 óta közel ötezer fővel csökkent Pécs lélekszáma.

A probléma sokrétű, amelynek vannak gazdasági összetevői és a környező településekből kiépült agglomeráció megerősödése is ezt a trendet segítette elő. Mi az önkormányzat szintjén olyan intézkedésekkel szeretnénk segíteni a pécsi családokat, amelyek vonzóbbá teszik városunkat a gyermeket nevelni szándékozók számára. Ennek egyik eleme az építmény- és telekadó-mentesség és -kedvezmény kiterjesztése. Természetesen a trend megfordításához ennél sokkal többre lesz szükség, ezért egy komplex programot fogunk kínálni a pécsi családoknak a helyben maradás és a jelenleg még nem pécsi családoknak a Pécsre költözés elősegítésére. A jelenleginél sokkal felelősebb gazdálkodással és érdemi gazdaságfejlesztéssel pedig megteremthetőek családtámogatások költségvetési forrásai is

– fogalmazott a fideszes képviselő.