Címlap Politika Csakis az MSZ...

Csakis az MSZP-jé lehet Baranya: Pécs már sínen van!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel egy évig tartott, de szépen csendben elfoglalták az MSZP-hez köthető emberek szinte az összes fontos kulcspozíciót a pécsi önkormányzat környékén. A polgármester személyesen egyeztetett Puch Lászlóval korábban; a legnagyobb, legfontosabb cégeket a párthoz közeli figurák vezetik, és Mohácson is Puch veje ragadná magához a hatalmat újra. Nagyon úgy néz ki, hogy a többi párt, élükön a DK-val, szépen belealudtak a választási győzelembe. Vagy Gyurcsány Ferenccel kötöttek alkut - Baranyáért cserébe. 

Az idősebbek még emlékezhetnek az MSZP aranykorára, amikor is Pécs és Baranya volt a párt fellegvára, legbiztosabb bázisa és hátországa. Sokan talán nosztalgiával telve gondolnak vissza azokra az időkre! Most nagyon úgy néz ki,

újra csak az MSZP fog uralkodni a megyében, ezért pedig alkut köthettek Gyurcsány Ferenccel is.

A DK ugyanis sokkal népszerűbb és erősebb lett az elmúlt években, Pécsett azonban szinte mindent átengedtek a szocialistáknak és a Momentum sem rúg labdába. Most Mohácson is erre készülhetnek.

Puch László

Baranya ura

Újra Puch László lehet tehát Baranya „ura”: jelentős lépésekben halad legalábbis efelé. Az MSZP egykori legendás pártpénztárnokát nevezték meg forrásaink a pécsi városvezetés mögötti legfontosabb és legbefolyásosabb figurának is; de Mohácson is Puch veje, Csorbai Ferenc ragadná magához a hatalmat a vasárnapi időközi választáson.

Puch Lászlót okos, korrekt és szavatartó üzletembernek írták le forrásaink, aki elkötelezett baloldali, de képes tisztán látni helyzeteket, és képes nem gyűlöletből vagy érzelemből döntéseket hozni, hanem tiszta fejjel. Mindezek mellett pedig képes a hatékony és ésszerű kompromisszumokra is!

Csorbai Ferenc Péterffy Attilával egyeztet…

Az MSZP 3-4%-os támogatottságra tudta ledolgozni magát az elmúlt időszakban; csaknem az összes jelentősebb, fidesszel szembenálló párt erősebb már. Mégis Pécsen sikerült az MSZP-nek (vagy Puch Lászlónak a háttérből) szépen csendben elérnie azt, hogy

ma már minden fontosabb városi cég élén a párthoz köthető figurák álljanak. Akár többen is egyszerre.

Hogy erről egyeztetett-e Puch László és Péterffy Attila korábban a Capriban, azt nem tudjuk, de az egészen biztos, hogy nem csak sütiztek: Puch László lendületesen gesztikulálva magyarázott Péterffynek – szemtanúnk szerint.

Péterffy Attila Puch Lászlóval egyeztet a Capriban… (olvasói fotó)
Puch László határozottan gesztikulál Péterffynek… (olvasói fotó)

Az, hogy az MSZP átvette a kulcspozíciókat Pécsen, különösen fájó lehet például a DK-nak, amely sokkal erősebb, beágyazottabb párt, nélkülük álmodni sem lehetett volna arról, hogy sikerüljön legyőzni a Fideszt. Hasonlóan a Momentumhoz, amely ugyan egy erősödő politikai szerveződés, de már most több potenciál van bennük, mint az MSZP maradékában. A Jobbik Pécsett sosem volt túlságosan erős, de mégsem maradt el a „jutalom„, sőt még feleségnek és rokonnak is találtak helyet, szerepet, feladatot. (Ezekről majd egy önálló cikkben számolunk be – a szerk.)

Míg az erősebb – nem MSZP-s – pártok potentátjai „tanácsnoki” helyeknek és fizetésnek örülhetnek, vagy éppen a ZsÖK-ben kaptak állást, az igazán zsíros és befolyásos pozíciók MSZP-közeli figuráknak jutottak. Nézzük ezeket sorban a teljesség igénye nélkül.

Apák, fiúk, haverok

Barabás Béla – az MSZP pécsi „pártlapjának” egykori főszerkesztője felel Péterffy Attila kommunikációjáért, nyilatkozik is a városvezetés nevében. Mindenbe belelát tehát, amit Péterffy mondani akar, fog, vagy tud.

Máté János landolt a PSN Zrt. élén. Az ő cége adta ki az MSZP pécsi „pártlapját”, a PécsiSTOP-ot.

Török Ottó, Péterffy sportmegbízottja, havi 1,1 milliós fizetésért. Ő magától Puch Lászlótól vette át azt a céget, amely az MSZP-nek adott tanácsokat több tízmillió forintért. Pécsen a milliárdos (sport)beruházásokat felügyeli majd.

Varga Péter vette át az önkormányzat gazdaságfejlesztési „csúcsfőosztályának” vezetését miután Jankó Agnéta kisebb közjáték után végül távozott a Városházáról. Az igen fiatal Varga Péter édesapja komoly, fajsúlyos és tehetős szereplője az MSZP-nek Zalában: hosszú pártmúltra tekint vissza egészen az MSZMP-s időkig, a Központi Bizottság tagja is volt anno.

Szabó Szilárd a Pécsi Vagyonhasznosító új vezetője, akinek fizetését évi 38 millió forintra emelte meg a városvezetés, ami havi csaknem 1,5 millióval több, mint elődjének volt. Szabót Kőhegyi István „emberének” tartják, aki meghatározó háttérember a baranyai MSZP-ben, Puch László köreiben, és rendszeresen bejár a pécsi Városházára is. Gyakran látni őket együtt a városban, nem titkolják a barátságot, de nem is lenne miért.

Kőhegyi István Ruzsa Csaba alpolgármesterrel (j) és Nyőgéri Lajos frakcióvezetővel (MSZP) olvasói fotó

Meixner Barna a BIOKOM társügyvezetője, aki Meixner András egykori befolyásos MSZP-s pécsi alpolgármester fia.

Bleszity Pétert, a ZsÖK új vezetőjét az „MSZP-jelöltjének” nevezték forrásaink, akit Ruzsa Csabához kötnek a jól értesültek. A vezetői pályázatát is ő szavazta meg és egyengette egyebek mellett, a keddi Közgyűlésen is kivette a részét az érvelésből.

Brandstätter Gábor, fiatal szakember, aki a Tettye Forrásház vezetője lett, miután Sándor Zsolt önként távozott a pozícióból. A 41 éves szakember édesapja az a Brandstätter György, aki a korabeli sajtó szerint Pécs tanácselnöke is szeretett volna lenni, de végül ez nem sikerült neki. Oktatás-politikai szakember, az MSZP kormány alatt a kétezres évek közepén az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője is volt, de dolgozott a pécsi városházán is hasonló területen.

Bőven lehetne még folytatni a sort azokkal a szereplőkkel, akik a fentiekkel ellentétben inkább a háttérben mozognak. Róluk azonban majd egy önálló cikkben számolunk be hamarosan.

Beveszi-e Mohácsot Puch László veje vasárnap?

Vasárnap időközi választás lesz Mohácson, ahol Csorbai Ferenc újra ringbe száll, de ezúttal lesznek rajta kívül más jelöltek is.

A Szekó József hirtelen halála után a polgármesteri székbe huppanó politikus Puch László veje, vagyis Puch lányának férje.

Csorbai Ferenc „menekül” az MSZP logó elől, még a pártból is látványosan kilépett, hogy inkább egy civil szervezet logóját tűzhesse a zászlóra. Hogy megbocsátották-e neki a mohácsiak, amiért nem éppen fer versenyben csücsült bele a polgármesteri székbe, az vasárnap kiderül. Ha igen és megbocsátották, akkor Puch László vonzáskörzete jelentősen kibővülhet Baranyában – persze csak akkor, ha veje is úgy akarja.

Visszaszerezték Pécset: a birodalom középpontja lehet

Lapunk fővárosi forrásokból úgy értesült, nincs kizárva, hogy alkut kötött az MSZP és Gyurcsány Ferenc, és ennek az alkunak része a Momentum is. Kontaktjaink szerint ugyan a DK a legnépszerűbb párt a baloldalon, de szüksége van az MSZP „hátországára” is ahhoz, hogy eredményesen szerepelhessen a választásokon.

Az MSZP-nek viszont kell egy bázis, egy erős vár, ahol képes lehet túlélni és újjászerveződni, ez pedig – forrásaink szerint – Baranya megye lehet miután sikerült visszaszerezniük Pécset. Itt Puch, és az egykori erős MSZP-sek is otthon vannak; Tóth Bertalan újraválasztott pártelnök is pécsi, de a párt meghatározó vezetői is innen, illetve Baranyából érkeztek.

Az alku lényege tehát az lehet, hogy az MSZP hajlandó számos kompromisszumra országszerte a különféle választókerületekben, de cserébe Pécs és Baranya az „övék”: itt a DK és a Momentum is csak mellékszereplő lehet. Eddig minden jel szerint ez történik, hiába sokkal erősebb Pécsett is a Demokratikus Koalíció a szocialistáknál.