Címlap Balhé Hallgat a péc...

Hallgat a pécsi városvezetés, pedig újabb nyomozásban érintettek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség, mert nem zárható ki, hogy elherdálták Pécs vagyonát azért, hogy egy MSZP-közeli cégnek kedvezzenek a városvezetők

írta meg elsőként a Pécs Aktuál.

A korábban Puch Lászlóval, a szocialisták volt erős emberével összeköthető vállalkozás egy sokmilliárdos haszonnal kecsegtető parkosított területhez juthatott Pécsett úgy, hogy egy friss döntés miatt akár lakóparkot is építhet rajta a Belváros-Egyetemváros peremén. Pécs eközben csak egy romos kempinget, és némi aprót „nyert” ezen. A részleteket ebben a cikkünkben mutattuk be:


Egy héttel ezelőtt kérdéseket küldtünk a pécsi városvezetésnek, de máig nem reagáltak. Arra kértük őket, hogy kommentálják a nyomozás tényét, de ezt nem tették meg.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy pontosan mi a tervük, és mi a pontos ütemtervük a Mandulás kemping meglehetősen leromlott állapotú területével, illetve honnan akarnak arra pénzt szerezni. A városvezetés azonban erre a kérdésünkre sem válaszolt. Kértük azt is, hogy küldjék el szerkesztőségünknek az érintett telekcsere-ügyletben keletkezett szakértői értékbecslések teljes dokumentációját. Bár ezt sem küldték el, lapunknak sikerült megszereznie ezeket és nyilvánosságra is hoztuk – ezen cikkünk végén:


Hallgat az értékbecslő is

Az önkormányzat korábban azt állította, hogy szakszerű és törvényes volt a telekcsere. Ezt a városvezetés egyebek mellett azzal próbálta alátámasztani, hogy szerintük független értékbecslések igazolják, hogy a két terület majdnem ugyanannyit ér. Majd erre hivatkozva jogilag bástyázták körül a cserét (amit meg is sajtóztak, azt a látszatot keltve, mintha a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is mindent a legnagyobb rendben talált volna. Ezt azonban a kormányhivatal jelentősen árnyalta).

Megírtuk azt is, hogy

A MANDULÁS ÉS AZ EGYKORI BŐRKLINIKA TERÜLETÉNEK SZAKÉRTŐI FELMÉRÉSÉT EGY BIZONYOS OTVIGA KFT. KÉSZÍTETTE EL, A CÉG VEZETŐJE PEDIG GYÖRKÖS JÓZSEF. AZ Ő SZAKÉRTŐI ANYAGÁT EGY VOLT MSZP-S ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ, SCHMIDT JÓZSEF ERŐSÍTETTE MEG.

A Pécs Aktuál szerette volna megtudni Györkös álláspontját is, akinek írásban küldtünk kérdéseket, de elmentünk meglehetősen érdekes és fura helyen álló irodájába is. Az értékbecslő sem reagált semmit. Tőle azt kérdeztük, hogy

  • 1/ A szakvélemények elkészítése során járt-e személyesen az adott helyszíneken, ha igen, akkor hányszor? Ha nem, akkor milyen anyagokból dolgozott?
  • 2/ Miért éppen Önt, illetve cégét választotta ki az önkormányzat a feladatra, hogyan zajlott ez a kiválasztás? Honnan tudott a pályázatról, vagy meghívták? Ha igen, akkor ki hívta meg és hogyan?
  • 3/ Ismeri személyesen, és ha igen, akkor milyen viszonyban van Nyőgéri Lajossal, Kőhegyi Istvánnal, Schmidt Józseffel? Puch Lászlót ismeri személyesen?
  • 4/ Mit szól ahhoz, hogyan kommentálja azt, hogy hogy a rendőrség elindította a nyomozást a telekcsere ügyében, egyebek mellett azt vizsgálva, hogy valóban csaknem értékarányos-e a két ingatlan, és történt-e vagyonvesztés az önkormányzatnál?
  • 5/ Egyeztetett bármilyen módon a szakvéleményezés folyamata alatt, vagy azt követően Schmidt Józseffel?
  • 6/ Ki tudja jelenteni, hogy a szakvéleményeket legjobb tudása szerint, pártatlanul, lelkiismeretesen készítette el?
  • 7/ Mekkora megbízási díjat kapott a szakvélemények elkészítéséért?

A vezető értékbelcső kiválasztásának folyamata azért is lenne érdekes, mert az egyik önkormányzati cégnél dolgozik egy olyan nő, akinek pontosan ugyanaz a neve, mint az értékbecslő lányának. Közösségi profilja alapján pedig egyértelműnek tűnik a közeli rokonság. Egy ilyen nevű nő egyébként szintén tulajdonosa annak a cégnek, az OTVIGA Kft-nek, amely a két területet, tehát a kempinget és a Bőrklinikát felmérte.

A katasztrófavédők is vizsgálódnak, a városra maradhat a takarítás

A volt Mandulás kemping területe rettenetes állapotban van, ezt bemutattuk korábbi cikkünkben fotókkal és videóval is. A Pécs Aktuál a napokban úgy értesült, hogy a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság is vizsgálatot indított, a hatóság „tűzvédelmi, katasztrófavédelmi hatósági hatáskör szempontjából” vizsgálódik.


Érdekes szála a különös telekcsere-ügyletnek, hogy 2021 tavaszán – még az első közfelháborodás idején, amikor még a Mandulásba akart lakóparkot felhúzni az MSZP-közeli cég – Péterffy Attila felszólította a tulajdonost, hogy rendezze a területet. Ez azóta sem történt meg! A cég viszont időközben még rá is sózta ezt a romos kempinget Pécsre, miközben egy értékes, milliárdos telekhez is juthatott a Belváros-Egyetemváros határán, amelyen akár lakóparkot is felhúzhatna, miután ezt az önkormányzat nemrégen jóváhagyta.