Címlap Balhé ÚJABB NYOMOZÁ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódnak a rendőrök, mert nem zárható ki, hogy elherdálták Pécs vagyonát azért, hogy egy ismerős, MSZP-közeli cégnek kedvezzenek a városvezetők. A korábban Puch Lászlóval, a szocialisták volt erősemberével összeköthető vállalkozás egy sokmilliárdos haszonnal kecsegtető parkosított területhez juthatott Pécsett úgy, hogy egy friss döntés miatt akár lakóparkot is építhet rajta a Belváros-Egyetemváros peremén. Pécs eközben csak egy romos kempinget, és némi aprót "nyert" ezen. A városvezetés szerint nincs itt semmi látnivaló: minden szakszerű, szabályos és törvényes volt.

Már nemcsak az önkormányzati lakások kiosztása körüli gyanús esetek miatt vizsgálódnak a hatóságok a pécsi Városházán, hanem újabb ügyben is indult nyomozás – tudta meg megbízható forrásból a Pécs Aktuál. Most

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást

a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hivatalosan ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás elrendelését egy civil feljelentés előzte meg, amelyet az ügyészség kapott meg – értesült lapunk, majd ennek vizsgálata után rendelték el az eljárást. Eredetileg a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz futott be az ügy, de ott a főkapitány azonnal elfogultságot jelentett, arra hivatkozva, hogy hivatali munkakapcsolatban áll Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével. Az ügy ezután került át Tolna vármegyébe.

Gyanús csere

Az egykori Bőrklinika fákkal tarkított, parkosított területe. Akár lakópark is lehet a helyén a városvezetés friss döntése miatt (Fotó: Google)

A Pécs Aktuál már többször is foglalkozott azzal a sok százmilliós telekcsere-ügylettel, amelynek hosszú története van: majdnem két évig ügyködtek rajta a Városházán, mire sikerült átvinni.

Végül

PÉCS megszerzett EGY ROMOS, ÉVTIZEDEK ÓTA HASZNÁLHATATLAN KEMPINGET a város határában, MÍG A KORÁBBAN PUCH LÁSZLÓ MSZP-S ERŐSEMBER ÉRDEKKÖRÉBE SOROLT CÉG EGY KODÁLY ZOLTÁN ÚTI, PARKOSÍTOTT, TÖBB HEKTÁROS BELVÁROSI TELEK BOLDOG TULAJDONOSA LETT APRÓÉRT, AHOVÁ AKÁR LUXUSAPARTMANOKAT VAGY LAKÓPARKOT IS ÉPÍTHET, HA AKAR – A VÁROSVEZETÉS friss DÖNTÉSÉNEK KÖSZÖNHETŐEN.

Az elcserélt telek egy része a Kodály Zoltán úton. (Fotó: Pécs Aktuál)

Az MSZP-s körökhöz kötődő cég mindössze 200 millió forintért juthatott hozzá a rendkívül értékes, és akár többmilliárdos haszonnal is kecsegtető területhez a Belváros-Egyetemváros szélén, ugyanis az önkormányzati szakértők szerint az egykori kemping területe majdnem annyit ér, mint a Kodály Zoltán úti tömb – a különbözetet kellett csak megfizetnie az érdekes háttértörténetű társaságnak. Hogy miért is érdekes, arról itt írtunk korábban:


A kormányhivatal főépítésze szerint nem ez Pécs érdeke

A kormányhivatal főépítésze még a telekcserét megelőző egyik szakvéleményében azon az állásponton volt, hogy

NEM PÉCS ÉRDEKEIT SZOLGÁLJA MINDAZ, AMIRE A VÁROSVEZETÉS KÉSZÜL. SŐT, ELLENTÉTES A KÖZÉRDEKKEL!

Így írt az egykori Bőrklinika értékes belvárosi területéről:

A terület oktatási és egészségügyi intézményi területbe van jelenleg besorolva, az Önkormányzat tulajdonában van, ezáltal biztosított, hogy a városlakók részére a fent nevezett közfunkciójú épületek valósulhassanak meg, amellyel tovább javulhat a városrész lakóinak életminősége. Számos belvárosi közoktatási intézmény köztudottan helyszűkével küzd, nem messze a nevezett területtől található olyan iskola, amelyben a tanulók konténerekből épített tantermekben tanulnak.

AZ EGYKORI BŐRKLINIKA TELKÉNEK MAGÁNKÉZBE ADÁSÁVAL AZ ÖNKORMÁNYZAT LEMOND A KÖZÉRDEKNEK MEGFELELŐ FUNKCIÓ FEJLESZTÉSÉRŐL.

Jelenleg is működő szomszédos középiskolai kollégiumi épület telkét is csökkenti a javasolt módosítás, amellyel egyértelműen és közvetlenül a közérdekkel szembe megy a fejlesztési szándék. További problémát jelent, hogy a műemléki érték védelmével, annak érzékeny környezetével egyáltalán nem foglalkozik a terv. Nem ismert a tervezendő lakásszám és a műemléki értékek védelme érdekében tett konkrét előírásokat sem fogalmaznak meg a módosuló településrendezési eszközök. Nem ismeretes az sem, hogy a műemléki ingatlannak milyen későbbi funkciót szán majd a város.”

Az önkormányzatot nem érdekelték ezek a szakmai meglátások, elutasították azt és végig vitték a telekcserét.


A városvezetést számos kritika érte a csere miatt korábban, mert erősen kérdéses, hogy mit nyert Pécs a romos kempinggel, és erős a gyanú, hogy komoly vagyonvesztés történt. Most ez utóbbit is vizsgálja a rendőrség a nyomozás során.

Álmok és valóság

A városvezetés nagyszabású turisztikai fejlesztést álmodott a Mandulás kemping területére, de erre sem pénz, sem konkrét pályázat nincs egyelőre, és nem tudni azt sem, hogy lesz-e valaha; illetve honnan szerez erre Pécs több milliárd forintot?

Az egykori Bőrklinika műemlékekkel gazdagított ingatlanegyüttese korábban csak oktatási és egészségügyi célokra használható terület volt. Ezt törölte el a mostani városvezetés, hogy a magáncég építeni tudjon lakásokat a parkba, ha akar.

Ez a cég tehát mindössze 200 millió forintért jutott hozzá egy kivételes adottságú, több hektáros, belvárosi, parkosított telekhez, miközben a pécsiek egy romos kempinggel lettek gazdagabbak. Na meg egy álommal, hogy majd egyszer, valamikor ott lehet akár a mecseki libegő lába is. (Ezt a tervet egyébként már közel 100 éve dédelgeti Pécs.)

A történetnek van egy érdekessége még. Az, hogy nem politikus, hanem egy magánember tett feljelentést. Információink szerint egy pécsi magánszemély és egy jogász olyannyira neccesnek találta az egész ügyletet, hogy nyilvánosan elérhető adatok alapján alapos feljelentést pakoltak össze és beadták az ügyészségre. Ott elbírálták, majd ezt követően a rendőrség elindította a nyomozást a napokban.