Címlap Balhé Jó üzlet? Ezt...

Jó üzlet? Ezt a romos kempinget szerezte meg a városvezetés, milliárdos lehetőséget adott cserébe!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Brutális állapotok uralkodnak Pécs szélén, az egykori Mandulás kemping területén. Így néz ki most az a terület, amelyet a városvezetés közel két évnyi töprengés után megszerzett, cserébe pedig adott egy 2 hektáros parkosított, távhővel ellátott, közművesített belvárosi területet, a Székesegyháztól nem messze, Egyetemváros határán, a Kodály Zoltán út és a Damjanich út által határolt területen.

Egész pontosan ezt cserélte le erre:

Nagy kép: a Mandulás kemping egyik épülete; a sárga keretben, piros karikában pedig az a terület, amit megszerzett egy MSZP-közeli vállalkozás. Pécsé lett a kemping (Fotó: Pécs Aktuál, a kép nagyítható kattintásra)

Nem kiragadott fotóról van szó, az egész kemping területe borzalmas állapotban van.

Madártávlatból így néz ki az egykor szebb napokat látott kemping; szerencsére a fák takarják a szomorú látványt.

Fotó forrása: Google

A Pécs Aktuál viszont bemerészkedett az elhanyagolt területre, és ezt láttuk:

Készítettünk egy rövid videót is, hogy „térben” is látni lehessen az állapotokat:


Értékarány

Az önkormányzat által felkért értékbecslők (velük mindjárt foglalkozunk, mert igen érdekesek – a szerk.) szerint az egykori kemping területe csaknem ugyanannyit ér (795 000 000 Ft), mint a belváros határán álló parkosított terület, amelyen szerkezetileg ép épületek is állnak (995 500 000 Ft). A kettő között tehát mindössze 200 millió forint a differencia a városháza szakértői szerint:

Fotó forrása: Google

Amint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta, hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódnak a rendőrök, mert nem zárható ki, hogy elherdálták Pécs vagyonát azért, hogy egy ismerős, MSZP-közeli cégnek kedvezzenek a városvezetők.

A korábban Puch Lászlóval, a szocialisták volt erős emberével összeköthető vállalkozás egy sokmilliárdos haszonnal kecsegtető parkosított területhez juthatott Pécsett úgy, hogy egy friss döntés miatt akár lakóparkot is építhet rajta a Belváros-Egyetemváros peremén. Pécs eközben csak a fenti képeken és videón bemutatott területet és némi aprót „nyert” ezen az ügyleten.

A városvezetés szerint nincs itt semmi látnivaló: minden szakszerű, szabályos és törvényes volt, a kapott 200 millió forint pedig jó helyre ment.


Minden rendben?

Azt, hogy minden szakszerű, szabályos és törvényes volt, a városvezetés egyebek mellett azzal támasztja alá, hogy szerintük független értékbecslések igazolják, hogy a két terület majdnem ugyanannyit ér. Majd erre hivatkozva jogilag bástyázták körül a cserét (amit meg is sajtóztak, azt a látszatot keltve, mintha a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is mindent a legnagyobb rendben talált volna. Ezt azonban a kormányhivatal jelentősen árnyalta).

A Mandulás és az egykori Bőrklinika területének szakértői felmérését egy bizonyos OTVIGA Kft. készítette el, A cég vezetője pedig Györkös József. Az ő szakértői anyagát egy volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Schmidt József erősítette meg.

Az OTVIGA-ról a sajtóban egyetlen cikket találtunk 23 évvel ezelőttről, ez arról szól, hogy zavaros lisztbizniszbe keverdtek, a Világgazdaság írt erről. A hír szerintegy kis pécsi kft. – ez az OTVIGA – közreműködésével, a nyilvánosság kizárásával értékesíti az állami lisztkészlet egy részét az FVM felügyelete alá tartozó Tartalékgazdálkodási Kht. Titokként kezelik az eladási árat, az értékesített mennyiséget és azt, hol, mennyi haszon „csapódik le”. Az állami liszt végül a kialakult áraknál olcsóbban kerül a hazai piacra, így több malomipari céget kiszorít az üzletláncokból. A társaságok körében óriási a felháborodás az állami tranzakció miatt„.

Györkösnek sok ismerőse van, de közülük is van pár, akik szélesebb körben is ismertek Pécsett:

Pécs kisváros, az ingatlan értékbecslők köre sem lehet túl széles, így talán nem is meglepő, hogy Györkös ismerősei között ott van az a másik értékbecslő is, aki megerősítette az OTVIGA szakértői anyagát, vagyis Schmidt József:

Az pedig, hogy Schmidt korábban az MSZP tagja volt, illetve MSZP-s önkormányzati képviselő, merő véletlen egybeesés, az ügyhöz talán semmi köze sincs. Bár szerettünk volna erről megbizonyosodni, és kérdéseket is küldtünk az értékbecslők kiválasztásának mikéntjéről és hogyanjáról a városvezetésnek, de két nap alatt sem tudtak reagálni semmit. Így álláspontjukat sajnos nem tudjuk ismertetni ebben a pontban.

Az OTVIGA Kft. az OPTEN adatai szerint a pécsi Hőerőmű melletti Edison utcába van bejelentve. Mivel írásos kérdéseinkre nem válaszolt Györkös József sem, megpróbáltuk felkeresni az irodájában. Nem jártunk sikerrel!

Edison utca

Nem csak, hogy az irodát nem találtuk meg (OTVIGA Kft.-t sehol nem láttunk kiírva), de a környező vállalkozók is erősen csodálkoztak, amikor megmondtuk, hogy kit keresünk: sosem hallottak a cégről. Hozzátették azt is, hogy

miért jönne ide egy ingatlanos cég a világ végére, mert hogy itt vasipari, illetve szerelőműhelyek vannak, meg raktárak„.

Jó kérdés!

Mivel az önkormányzat nem reagált a Pécs Aktuál egyetlen kérdésére sem, csak sötétben tapogatózunk. Az eddigi információk alapján azonban kijelenthető, hogy

  • 1/ egy olyan értékbecslő szakvéleményére támaszkodott a városvezetés, aki nagy valószínűséggel nem csak a mostani, vezető baloldali politikusokat,
  • 2/ de azt az értékbecslőt is ismeri személyesen, aki őt „ellenőrizte”, „kontrollálta”.
  • 3/ Ez az „ellenőr” viszont maga is MSZP-s tag és képviselő volt, aki
  • 4/ feltehetően – már csak kora miatt is – egészen közelről ismerheti nem csak a jelenlegi baloldali városvezetést, de azt a Puch Lászlót is, akinek
  • 5/ a holdudvarába tartozóként emlegették azt a céget, amellyel a városvezetés nyélbe ütötte a telekcserét, és gazdagabb lett Pécs a romos kempinggel.

A korábban Puch Lászlóhoz kapcsolható cégről, amelyik már két éve is lakóparkot akart építeni a Mandulás kemping helyén, de ez nem jött össze, illetve az ügy előzményeiről itt írtunk bővebben:


Illetve ezt a cikkünket is ajánljuk korábbról:


A hivatalos, szakértői értékbecslések itt olvashatók: